Chili con carne smakar bara spiskummin
2018-11-05 18:45:38
Chili con carne är en gammal barndomsfavorit. Det var alltid lycka när det serverades i skolans matsal och man åt så mycket man orkade. Halva nöjet var dock naturligtvis mer relaterat till de ljud och odörer som uppstod i klassrummet senare under eftermiddagen.
Tyvärr varade inte glädjen så värst länge för av någon anledning jag inte riktigt kan komma på själv, så smakar inte denna mat speciellt mycket alls. Det saknas oumph - och då pratar vi inte om det veganska alternativet till kött.
Nej, denna chili con carne smakar bara spiskummin och har en viss hetta, tack vare de lilla mängd chili flakes som maten kryddats med. Men i övrigt så saknas smak helt och hållet. Ingen smak av kött. Ingen smak av tomat. Och bönorna smakar inget, de heller. Jag tror man kan rätta till detta problem genom att ha i lite tomatpuré och använda vita bönor i tomatsås istället. Enkelt och okomplicerat.
Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Chili con carne ingredienser/instruktioner
Chili con carne: 75 g gul lök, 125 g morot, 5 g vitlök, 10 g olivolja, 400 g nötfärs (10%), 400 g krossade tomater, 1 tärning grönsaksbuljong, 2 tsk spiskummin, 1 tsk chili flakes, 180 g ris, 1 förp svarta bönor, 1 st salt & peppar, 0.5 st romansallad
- Skala och finhacka lök, morötter och vitlök. Fräs tillsammans med färsen i olja.
- Lägg över i en kastrull och tillsätt krossade tomater, buljongtärning, spiskummin och chiliflakes. Låt småputtra under tiden riset kokas.
- Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
- Lägg i avrunna bönor i chilin strax innan servering. Smaka av med salt och peppar och ev en nypa socker.
- Servera chilin med ris och sallad.
Tips! En klick fraiche bryter av fint mot hettan i chilin. Byt ut ris mot en bit bröd.
Näringsvärden per portion chili con carne |
|
---|---|
Energi | 2000.8 kJ / 478.2 kcal |
Fett varav mättat fett |
15.2 5.9 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
52.7 8.7 7.6 |
Protein | 28.8 |