Potatis- och baconpytt med pocherat ägg
2018-11-20 09:25:54

Potatis- och baconpytt med pocherat ägg vvdb.se
Potatis- och baconpytt med pocherat ägg

Potatis- och baconpytt med pocherat ägg var framför allt en ganska rolig maträtt att laga. Mest spännande var förstås ägget. Det var första gången jag pocherade ägg och förvånades över hur enkelt det var att göra det i ugnen.

Ta ett dricksglas, gärna av lägre modell, och häll i en deciliter vatten och en liten nypa salt. Knäck sedan i ett ägg. Ställ in glaset i mikrovågsugnen och kör på högsta effekt i cirka en minut. Tiden som går åt varierar förstås från maskin till maskin. Ställ gärna glaset i en vid, djup tallrik (i stil med de flesta tallrikar ni ser i bloggens alla bilder) och täck med ugnens stänkskydd. Varför? Jo, för att det kan gå som det gick för mig...

De två första äggen jag pocherade blev hur bra som helst. Men efter en minut märkte jag att jag var tvungen att låta dem köras i ytterligare 30 sekunder. Det innebar att det blev 60 sekunder mikro,10 sekunder stop och sedan 30 sekunder mikro igen.

När jag körde tredje ägget blev jag övermodig och ställde mikron på 90 sekunder direkt. Efter cirka 75 sekunder hörde jag en rejäl smäll ifrån micron. Äggets gula hade exploderat - KABOOM! Hela micron var nedskvätt med äggslafs och vatten.

I övrigt är detta en helt vanlig pyttipanna, så det är inte jättemycket att säga om den. Personligen kommer jag inte göra exakt den här pytten igen för jag tyckte inte att det var nån bra idé att ha i den grovkorniga, skånska senapen som det står i receptet. Istället tar jag hellre vanlig söt senap och ringar över. Och ärligt talat... pocherat ägg var kul, men till pytt ska de vara stekta.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Potatis- och baconpytt med pocherat ägg ingredienser/instruktioner

Potatis- och baconpytt med pocherat ägg: 800 g potatis, 75 g rödlök, 10 g flytande margarin, 250 g champinjoner, 250 g körsbärstomat, 220 g kalkonbacon, 1 msk grovkornig senap, 0.5 förp persilja, 1 msk ättika, 1 tsk salt, 4 st ägg

  1. Skär potatis i mindre bitar och koka den, låt svalna något.
  2. Skala och skiva lök. Hetta upp en panna med margarin och stek lök och potatis tills de fått färg.
  3. Dela svamp och tomater och blanda ner. Låt steka ca 5 minuter.
  4. Strimla kalkonbacon och låt brynas. Blanda ner senap och hackad persilja.
  5. Koka upp en kastrull med vatten. Blanda ner ättika och salt. Knäck äggen i vars en kopp. Håll vattnet sjudande och gör en virvel i vattnet med en sked. Släpp sedan ner äggen, ett i taget, i kastrullen. Låt sjuda 3 minuter. Lyft upp äggen och lägg på hushållspapper.
  6. Servera pytten med pocherade ägg.

Tips! Det går även fint att pochera äggen i micro, häll 1 dl vatten i ett glas och låt ägget glida ner i vattnet. Kör på 45-60 sek i micro (mycket stor skillnad beroende på microns kapacitet). Vill du inte pochera äggen går det lika bra att steka dem.

Näringsvärden per portion potatis- och baconpytt med pocherat ägg

Energi 1593 kJ / 380.7 kcal
Fett
varav mättat fett
11.8
2.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
41.9
6.7
7.4
Protein 22.5

Vad tycker du om potatis- och baconpytt med pocherat ägg?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.