Hjortgryta med enbär är ren njutning
2018-12-05 14:14:09

Hjortgryta med enbär vvdb.se
Hjortgryta med enbär är ren njutning

Hjortgryta med enbär - ja, vad ska jag säga? Gott? Supergott? Underbart? Fantastiskt? Nej, det vore inte att göra denna gryta rättvisa. Den är allt det där och sedan lite till.

Det är klart, det är ingen mat för min fru och alla ni där ute som inte gillar kladdig mat. (För grytor är ju allt som oftast ganska kladdiga.)

Men gillar ni smaken av magert, mört viltkött och lagom mjuka morötter och bitar av rotpersilja så kanske det här receptet faller er i smaken. Torkade och krossade svenska enbär, vitlök och timjan skänker en en behaglig, rustik smak till grytan och fyller köket - nej, hela lägenheten med en sagolik doft.

Viltkött äts ju så sällan nu för tiden. Jag är uppvuxen på landet där vi nästan alltid hade hjort, älg, hare och rådjur hemma i frysboxen. Det känns nästan lite sorgligt då, när jag var liten, inte hade vett att uppskatta denna underbara och exklusiva proteinkälla. Då var det lyx när man fick en fläskkotlett - något som idag nästan äts en gång i veckan på ett eller annat sätt. Men som barn har man ju inte riktigt den insikten. Då var det mer åh nej, hjortgryta igen...

Nåja, nu är det slut på mitt svammel. Här är receptet! Sätt igång och laga!

Förberedelsetid: 60+ min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Hjortgryta med enbär ingredienser/instruktioner

Hjortgryta med enbär: 180 g ris, 800 g grytbitar av hjort, 225 g gul lök, 4 dl köttbuljong, 3 dl rött matlagningsvin, 8 st torkade enbär, 2 st lagerblad, 1.5 st timjan, kvist, 4 g vitlök, 250 g morot, 250 g persiljerot, 3 dl matlagningsgrädde (4%), 1 st Salt & peppar

  1. Trimma bort eventuella hinnor och senor från hjortköttet. Dela bitarna i kuber om cirka 3x3 cm. Bryn köttet i en torr stekpanna så bitarna får färg.
  2. Skala och klyfta löken. Låt steka med köttet en kort stund. Lägg över i en gryta. Vispa ur stekpannan med lite av buljongen och häll sedan över köttet i grytan och tillsätt vin och resterande buljong.
  3. Krossa enbären och blanda ner dem i grytan tillsammans med lagerblad, timjan, svartpeppar och vitlöksklyftor.
  4. Låt grytan småkoka under lock i cirka 45 minuter.
  5. Koka riset så det blir klart samtidigt som grytan.
  6. Skala och skiva morötter och persiljerötter i grova slantar och blanda ner i grytan. Tillsätt grädden och låt småputtra i ytterligare 10 minuter.

7. Smaka av med salt och peppar. Servera med ris.

Näringsvärden per portion hjortgryta med enbär

Energi 2178.1 kJ / 520.6 kcal
Fett
varav mättat fett
7.8
3.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
58.1
13.1
4.2
Protein 50.4

Vad tycker du om hjortgryta med enbär?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.