Lax med rotfrukter
2018-12-20 13:11:36

Lax med rotfrukter vvdb.se
Lax med rotfrukter

Lax med rotfrukter saknar lite av den BOFFA som riktigt god mat har. Fick jag göra egna ändringar (det får jag ju i och för sig) skulle jag byta grönsaksbuljongen mot fiskbuljong, till exempel. Allt för att få mer umami i smaken.

Men nu ska vi inte klaga, speciellt eftersom detta krubb faktiskt var ganska gott. Det goda täcket av fraiche och dill som täcker laxen ger en frisk och fräsch smak. Potatis, morötter och palsternacka som rostas i ugn är helt enkelt alltid jättegott, så pluspoäng där också.

Ja, det var nära, nära att detta recept fick en fyra i betyg, men vi får nog ändå nöja oss med en trea. Det där med umami, ni vet. Det måste kännas som mat i munnen, inte bara smaka gott, om ni är med på skillnaden (och är ni inte det så ... tough luck, mate!)

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 5 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med rotfrukter ingredienser/instruktioner

Lax med rotfrukter: 500 g potatis, 250 g morot, 250 g palsternackor, 4 dl vatten, 2 msk grönsaksfond, 1 påse spenat, 500 g lax, 1 st salt & svartpeppar, 2 dl minifraiche (5%), 1 förp dill

  1. Skala och strimla rotfrukterna.
  2. Koka upp vatten och fond, lägg i rotfrukterna och låt dem koka ca 10 minuter. Häll upp i durkslag och låt dem rinna av. Häll över i en ugnsform och blanda ner spenaten.
  3. Skär bort skinnet på laxen och skär i portionsbitar. Lägg laxen ovanpå rotfrukterna. Salta och peppra.
  4. Blanda ihop fraiche och dill, klicka det på laxbitarna och tillaga i ugn 200° ca 10 minuter.

Tips! Det är även gott att pressa i lite lime eller citron i såsen.

Näringsvärden per portion lax med rotfrukter

Energi 1981.5 kJ / 473.6 kcal
Fett
varav mättat fett
21.2
5.1
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
34.4
10.9
6.6
Protein 29.8

Vad tycker du om lax med rotfrukter?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.