Färs- och rotfruktsgryta
2018-12-26 16:50:51
Färs- och rotfruktsgryta är en superbra vardagsgryta. Den är något tidskrävande, men ändå väldigt lättlagad. Det tråkigaste är att den tyvärr inte alls liknar bilden som presenteras i originalreceptet.
Det sägs ju att man inte smakar bara med munnen utan även med ögonen. Färs- och rotfruktsgrytan ser mer ut som köttfärssås med lite potatisklunsar i. Men glöm nu det för ett ögonblick och lyssna på detta istället. Grytan är mustig och full med smak. Grytan är lättlagad. Mycket kan förberedas i förväg så det går lite fortare när det väl är dags att laga till den. Vätskorna (vin, vatten, krossade tomat och kryddorna) kan blandas i en bunke i förväg och ställas i kylen på morgonen, innan man går till jobbet, till exempel. Det låter kanske trivialt, men många bäckar små, som det heter...
Jag tycker att denna gryta är perfekt höst-/vintermat så jag föreslår att ni testar den redan nu! (Eller kommande vecka. Eller nåt...)
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Färs- och rotfruktsgryta ingredienser/instruktioner
Färs- och rotfruktsgryta: 500 g potatis, 250 g morot, 250 g palsternackor, 150 g gul lök, 10 g vitlök, 500 g nötfärs (10%), 5 g flytande margarin, 2 dl vatten, 1 tärning köttbuljong, 1 dl rött matlagningsvin, 400 g krossade tomater, 1 st salt & peppar
- Skala och tärna potatis, morötter och palsternacka.
- Skala och hacka lök och vitlök och fräs i margarin. Tillsätt färsen och låt den fräsa med en stund. Lägg över i en gryta. Tillsätt potatis- och rotfruktstärningarna i grytan.
- Tillsätt vatten, buljongtärning, matlagningsvin och krossade tomater. Smaka av med salt och peppar. Låt det småkoka ca 20 minuter.
Tips! För annan smak på grytan, tillsätt lite dijonsenap eller honungsdijonsenap.
Näringsvärden per portion färs- och rotfruktsgryta |
|
---|---|
Energi | 1933.8 kJ / 462.2 kcal |
Fett varav mättat fett |
16.6 6.9 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
42.7 15.5 8.5 |
Protein | 30.6 |