Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis
2019-01-13 16:56:14

Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis vvdb.se
Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis

Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis är en härlig höjdare som passar lika bra på sommaren som på vintern. Mustig fläskytterfilé med rub av citronpeppar, timjan, salt och peppar smakar toppen, och är helt perfekt med en kall sås (som i detta recept inte är något annat än vanlig gräddfil).

Jag steker oftast köttet i ugnen för att slippa stekos och flottskvätt. Med lite tid och erfarenhet lär man sig när köttet skall in parallellt med rotfrukterna. Tunna skivor av fläskytterfilé tar nästan ingen tid alls.

Du kan förstås byta ut kryddorna i rubben mot helt andra för att förändra smaken på köttet precis hur du vill. Och ugnsrostade rotfrukter är ju barnsligt enkelt att tillreda och ännu godare att äta. Det här är äkta semestermat, för den sköter sig själv och du kan slappna av med en god bok undertiden ugnen steker klart maten.

Förberedelsetid: 45+ min
Portioner: 4
Points: 8 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis ingredienser/instruktioner

Fläskytterfilé med potatis: 600 g fläskytterfilé, 10 g flytande margarin, 700 g potatis, 250 g morot, 150 g rödlök, 10 g olivolja, 1 st salt & svartpeppar, 1 dl gräddfil

Rub: 1 msk citronpeppar, 2 tsk torkad timjan, 1 tsk salt, 2 krm peppar

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skiva fläskytterfilén i 2 cm tjocka skivor.
  3. Blanda citronpeppar, timjan, salt och peppar och massera in blandningen på köttskivornas båda sidor. Låt vila en stund.
  4. Skär potatis, morötter och lök i klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över olja. Salta och peppra. Ställ in i ugn i ca 30 minuter.
  5. Stek köttet i margarin och servera med potatis, grönsaker och en klick gräddfil.

Tips! Det passar fint att smaksätta gräddfilen med lite citronzest och citronsaft om du vill fräscha upp den lite. Lägg gärna köttet på grillen.

Näringsvärden per portion citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis

Energi 1798 kJ / 429.7 kcal
Fett
varav mättat fett
15.7
6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
37.8
8.6
5.8
Protein 30.1

Vad tycker du om citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.