Färsgratäng med blomkål och broccoli är saftigt gott
2019-01-16 09:58:16

Färsgratäng med blomkål och broccoli vvdb.se
Färsgratäng med blomkål och broccoli är saftigt gott

Färsgratäng med blomkål och broccoli är bra vardagsmat, eftersom den är lätt att delvis förbereda kvällen innan (helt enkelt genom att i förväg dela upp broccoli och blomkål i mindre bitar.

Lök, vitlök och färs skall fräsas på spisen. Broccoli och blomkål skall kokas nästan klara. Det skall finnas lite tuggmotstånd kvar. Blanda fraiche med persillade, salt och peppar. Lägg färsblandning och kokta grönsaker i en ugnsform, och häll över den smaksatta fraichen. Rör runt allting och täck sedan allt ihop med ett lager riven ost. Gratinera i ugnen i 10 minuter.

Denna mat serveras alltså utan ris, pasta, potatis eller andra kolhydrater, men om man vill kan man förstås ändra på detta. Ett annat alternativ är att ugnsrosta grönsakerna istället för att koka dem, och sedan servera dessa till gratängen (som då är en ren nötfärsgratäng).

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Färsgratäng med blomkål och broccoli ingredienser/instruktioner

Färsgratäng med blomkål och broccoli: 150 g gul lök, 5 g vitlök, 500 g nötfärs (10%), 5 g flytande margarin, 750 g blomkål, 250 g broccoli, 2 dl minifraiche (5%), 1 tsk persillade, 1 st salt & svartpeppar, 80 g riven ost (24%)

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med färs i margarin.
  3. Dela blomkål och broccoli i buketter och koka knappt färdiga i saltat vatten. De ska ha lite tuggmotstånd.
  4. Smaksätt fraiche med persillade, salt och peppar.
  5. Lägg färs, blomkål och broccoli i en form. Blanda ner fraiche bland grönsakerna och rör runt. Toppa med riven ost och gratinera i ugn 10 minuter.

Tips! Det går fint att ugnsteka broccoli och blomkål och på det viset slippa ett moment. Lägg därefter över fräst färsröra och gör i övrigt som receptet beskriver.

Näringsvärden per portion färsgratäng med blomkål och broccoli

Energi 1675.8 kJ / 400.5 kcal
Fett
varav mättat fett
23.1
12
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
8.7
6.3
3.6
Protein 37.4

Vad tycker du om färsgratäng med blomkål och broccoli?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.