Honungsglaserad lax är sååå gott!
2019-01-28 14:12:01

Honungsglaserad lax vvdb.se
Honungsglaserad lax är sååå gott!

Honungsglaserad lax är toppen. Vad mer kan sägas, egentligen? Det enda som inte är helt hundra är den pressade vitlöken, vilken får en skojig färg i ugnen.

Har ni nånsin tänkt på att när man lägger färskpressad vitlök på något, utan att löken blandas ut i en såsaktig röra på något vis, så ändrar den färg i ugnen? Ja, det gör ju förstås det mesta som steks i ugnen, men sällan ändrar exempelvis kycklingklubbor färg till grönt! Och i detta fall blev vitlöken till och med klarblå! Mycket underligt.

Men det smakade ljuvligt och doftade som på en italiensk restaurang. Det var inte heller komplicerat att förbereda den här maten. Det jobbigaste var, som alltid, att skala potatisen. I övrigt var det en smärtfri process. Vitlök, citron, persilja och honung blir tillsammans en himmelsk smakupplevelse. Och lax.... lax är ju mat god nog för Olympens invånare!

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 14 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Honungsglaserad lax ingredienser/instruktioner

Honungsglaserad lax: 800 g potatis, 500 g lax, 28 g flytande honung, 0.5 tsk salt, 1 tsk citronpeppar, 5 g vitlök, 2 msk torkad persilja, 1.5 dl gräddfil, 1 st citron (rivet skal och saft), 250 g morot, 1 påse sallad

  1. Sätt ugnen på 175°. Skala och koka potatisen.
  2. Skär laxen i 4 bitar. Lägg i en ugnsform med skinnsidan nedåt. Pensla laxen med honung, krydda med salt och citronpeppar. Pressa över lite saft från citron. Blanda pressad vitlök med persilja och lägg det på laxen. Tillaga i ugn ca 10-12 minuter.
  3. Blanda gräddfil med skal och saft från citron efter smak (tänk på att ju mer citronsaft desto rinnigare sås). Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
  4. Skala morötter och skär i tunna remsor eller råriv den. Blanda med sallad.
  5. Servera laxen med pressad potatis, citrongräddfil och sallad.

Tips. Det går fint att krydda med annat än citronpeppar så ta någon krydda som du gillar och snåla inte. Fisk mår bra av rejäl kryddning! För snabbare tillagning, dela potatisen i mindre bitar innan kokningen, det minskar koktiden väsentligt.

Näringsvärden per portion honungsglaserad lax

Energi 2181 kJ / 521.3 kcal
Fett
varav mättat fett
24.7
6.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
40.5
7.8
4.2
Protein 29.7

Vad tycker du om honungsglaserad lax?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.