Fisk- och räksoppa med saffran är underbart
2019-03-08 12:24:04

Fisk- och räksoppa vvdb.se
Fisk- och räksoppa med saffran är underbart

Fisk- och räksoppa blir vackert gul tack vare det dyra saffranet. Doften av soppan ångar ut från köket och får det att vattnas i munnen - i alla fall på mig.

Det är en enkel soppa att tillreda. Det är lite lök som skall finstrimlas och fräsas. Lite vitt vin, grädde, vatten och tomatpuré ska ner, och sen avslutar man med kuber av färsk lax. Kuberna skall vara så pass små att man med enkelhet får in en hel i munnen - cirka 2x2x2 cm, med andra ord.

Ja, man ska förstås ha i saffranet också. Se till att använda förkläde när du står med denna soppa på spisen. Saffran färgar extremt lätt av sig om man får det på kläderna. Visste ni att 50 mg (50 tusendelar av ett enda gram) räcker för att göra hela 35 liter vatten gult? Rätt fantastiskt, eller hur?

Eftersom soppan skall serveras med en bit bröd, så är det svårt att säga vilka näringsvärden maträtten har, eftersom det varierar beroende på vilket bröd du väljer. Soppan i sig innehåller cirka 320 kcal per portion. Ha det i åtanke när du väljer bröd (och eventuellt pålägg).

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fisk- och räksoppa ingredienser/instruktioner

Fisk- och räksoppa: 0.5 st purjolök, 0.5 st gul lök, 1 klyfta vitlök, 15 g flytande margarin, 1 msk tomatpuré, 1 tsk salt, 1 pkt saffran, 2 tsk torkad timjan, 2 tsk torkad basilika, 2.5 dl vitt matlagningsvin, 1 tärning fiskbuljong, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 3 dl vatten, 300 g lax, 1 burk räkor, 0.5 st citron, 250 g surdegsbaguette

  1. Skölj och strimla purjolök. Skala och hacka gul lök och vitlök.
  2. Smält margarin i en stor gryta och fräs purjolök, gul lök och vitlök ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig.
  3. Rör ner tomatpuré, salt, saffran, timjan och basilika. Fräs ett tag och tillsätt sedan matlagningsvin och buljongtärning. Koka ett par minuter.
  4. Rör ner matlagningsgrädde och vatten. Sjud i 15 minuter.
  5. Skär upp lax i munsbitar, lägg i grytan och sjud ytterligare några minuter tills fisken är precis klar. Tillsätt avrunna räkor tillsammans med saft från citron. Smaka av med salt och peppar och servera genast tillsammans med bröd.

Tips! Överkoka inte fisken, då blir den torr och tråkig.

Näringsvärden per portion fisk- och räksoppa

Energi 2100.4 kJ / 502 kcal
Fett
varav mättat fett
18.8
3.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
48.4
10.4
1.3
Protein 34.6

Vad tycker du om fisk- och räksoppa?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.