Skinkstek med grönsaker och underbar sås
2019-03-14 19:54:35
Skinkstek med grönsaker är ett recept som jag kanske egentligen inte har "rätt" att recensera, med tanke på att jag avvek rätt mycket ifrån instruktionerna. Fast man kan ju förstås istället se det som att jag här visar två recept istället för ett.
Jag använde ju exakt samma ingredienser och varken lade till eller tog bort något. Den enda skillnaden var att jag ugnsrostade alla rotfrukter (minus cirka 3 cm av en av morötterna) och bara brynte köttet i grytan. När det var brynt, tillsammans med lök och den bit av moroten (finhackad) som inte ugnsstektes, lade jag in det i ugnen tillsammans med potäter, morötter och broccoli.
Under tiden grönsaker och kött stekte klart i ugnen, gjorde jag klart såsen enligt receptet, men i stället för att sila bort lök och morot, så tog jag fram stavmixen och mixade allt helt slätt. Såsen blev fenomenal!
Så antingen följer du receptet slaviskt, eller så gör du som jag gjorde. Whatever rocks your boat, eh! Oavsett blir det garanterat supergott!
Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Skinkstek med grönsaker ingredienser/instruktioner
Skinkstek med grönsaker: 250 g morot, 150 g gul lök, 600 g skinka i bit, 1 st salt & peppar, 10 g flytande margarin, 3 dl vatten, 800 g potatis, 250 g broccoli, 8 g majsstärkelse, 3 droppar kinesisk soja
- Skala och dela varje morot i 3 bitar. Skala och dela löken i klyftor.
- Salta och peppra köttet. Bryn köttet runt om i margarin i en stekgryta. Låt lök och morötter följa med i pannan för att få lite färg. Tillsätt vatten i stekgrytan och lägg på locket. Koka på svag värme ca 40-50 minuter.
- Koka potatisen. Dela broccolin i buketter, koka knappt mjuka.
- Ta upp steken. Vispa ur pannan så att morötter och lök mosas runt i skyn. Sila av skyn i en kastrull, se till att mosa grönsaker och lök ordentligt så att du får med så mycket smak som möjligt (kasta sedan grönsaksmoset som blir kvar i silen). Koka upp skyn och om mer sås önskas tillsätt lite mer vatten eller mjölk. Red av med maizena och tillsätt ev soja för färgens skull. Smaka av med salt och peppar.
- Skär upp steken i skivor och servera med potatis, sås och grönsaker.
Tips! Servera med äppelmos, 1 msk har 1 SmartPoints. Tillsätt 2 dl mjölk i skyn för att få mer sås. Om du hellre vill behålla och äta morötter och lök, lägg i dem när 15 minuter av koktiden återstår och låt istället en köttbuljongtärning sätta smak på såsen när du tillreder den.
Näringsvärden per portion skinkstek med grönsaker |
|
---|---|
Energi | 1719.1 kJ / 410.9 kcal |
Fett varav mättat fett |
10.3 3.7 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
43.4 9.1 7.3 |
Protein | 30.9 |
Kommentarer
2022-10-18 10:46:29 Arne Larsson kommenterade:
Bra Bra De blir Gott