Ungersk gulasch är ett långkok värt tiden
2019-04-04 16:23:56

Ungersk gulasch vvdb.se
Ungersk gulasch är ett långkok värt tiden

Att jag glömde lagerbladen i långkoket ungersk gulasch gjorde inget så värst mycket. Jag tycker i ärlighetens namn inte att de gör så vidare stor skillnad.

Lång kok är ganska kul att pyssla med. De innebär ju inte nödvändigtvis mer jobb än något som går snabbt att slänga ihop, det är bara det att det tar längre tid att koka klart. Det fanns gott om tid att skala och tärna potatis under tiden märgpipan kokades mjuk i grytan.

Jag tog lite mer chilipulver och paprikapulver än det stod i receptet, eftersom jag var ensam om att äta middag denna kväll. Jag fuskade i en extra vitlöksklyfta också, om jag ska vara helt ärlig, men vad gör det? Ett par kalorier mer än om man följer receptet slaviskt - inget att oj:a om.

Det tog i runda slängar 90 minuter att göra maten. Potatisen som skall koka med i grytan i en kvart, efter 40 minuter, krävde 25 minuter för att bli mjuk. Sånt händer. Jag hade inget annat för mig ändå, så vad gjorde det att det tog lite extra tid? Grytan blev mycket mustig och mumsig. Tomat-lök-vitlök-nötkött är en oslagbar kombination, helt enkelt.

Men ungersk gulasch är kanske inte något för en stressig torsdagskväll, utan något som passar bättre en lördag eller söndag, då man förhoppningsvis har lite mer tid att i lugn och ro stå och filura vid spisen, kanske med ett gott glas rött i handen? Detta recept är helt klart värt en 4:a i betyg, så nu vet ni det. Sätt igång och långkoka nu, ni också!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Ungersk gulasch ingredienser/instruktioner

Ungersk gulasch: 500 g nötbog, 10 g vitlök, 150 g gul lök, 600 g potatis, 10 g flytande margarin, 2 msk paprikapulver, 36 g tomatpuré, 0.5 tsk chilipulver, 2 dl vatten, 2 dl rött matlagningsvin, 2 msk kalvfond, 400 g krossade tomater, 3 st lagerblad, 200 g gul paprika, 1 st salt & peppar

  1. Skär köttet i bitar. Skala och skiva löken, finhacka vitlöken, skär potatisen i tärningar.
  2. Hetta upp margarinet i en rymlig kastrull och bryn lök, vitlök, kött och paprikapulver några minuter.
  3. Tillsätt tomatpuré och chilipulver, låt det fräsa ytterligare 30 sekunder. Häll på vatten, matlagningsvin, fond och krossade tomater, lägg i lagerblad. Lägg på lock och låt det koka sakta i ca 40 minuter. Vätskan skall täcka köttet, häll på lite vatten om det behövs.
  4. Tillsätt potatis och låt det koka ytterligare ca 15 minuter eller tills potatisen är kokt och köttet är mört.
  5. Lägg i strimlad paprika när 5 minuter av koktiden återstår. Smaka av med salt och peppar, servera gulaschen i djupa tallrikar.

Tips! Om tid och möjlighet finns, laga denna gryta dagen eller någon dag innan. Tillsätt då paprika vid uppvärmning.

Näringsvärden per portion ungersk gulasch

Energi 1481.7 kJ / 354.1 kcal
Fett
varav mättat fett
7.2
2.2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
37
12.3
5.4
Protein 31.4

Vad tycker du om ungersk gulasch?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.