Mulligatawny saknar oumph!
2019-04-13 15:27:08

Mulligatawny vvdb.se
Mulligatawny saknar oumph!

Mulligatawny, av Milagu thanni, vilket betyder "pepparvatten" på tamil. Det är en rätt som skall innehålla kyckling, lamm eller nötkött, så att göra en viktväktaranpassad vegetarisk variant är inte helt enkelt.

Detta recept blir tyvärr väldigt vattnigt i smaken (som för övrigt blir väldigt "tunn"). Fett, socker och salt är som bekant stora smakförstärkare, och framför allt fett och socker är ju något som ViktVäktarna är väldigt sparsamma med. I kötträtter funkar det ofta väldigt bra med exempelvis matlagningsgrädde med bara 4% fett, men när en så stor umamibärare som kött försvinner ifrån en rätt måste smakupplevelsen komma nån annanstans ifrån.

Mulligatawny enligt detta recept blir bara stark, men inte mycket mer. Kryddorna tar överhand så det smakar inte ens tomat, trots två hela burkar med konserverade plommontomater. Det är inte på något sätt otäck mat, men tråkig och utan karduns i smaken.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 8 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Mulligatawny ingredienser/instruktioner

Mulligatawny: 300 g gul lök, 10 g vitlök, 5 g rapsolja, 1 msk riven ingefära, 2 tsk chili flakes, 1 st kanelstång, 1 pkt saffran, 2 tsk torkad koriander, 1 tsk gurkmeja, 0.5 tsk kardemumma, 1 msk curry, 2 förp konserverade plommontomater, 4 dl kokosmjölk light, 140 g röda linser

  1. Skala och finhacka lök och vitlök och stek i olja i en stor gryta.
  2. Finhacka ingefära. Blanda tillsammans med resten av kryddorna och låt fräsa med löken en stund.
  3. Tillsätt tomater, kokosmjölk och linser och låt puttra ca 15 min. Späd ev. med vatten, plocka upp kanelstången och smaka av med kryddor.

Tips! Det är gott att toppa soppan med rostade och saltade pumpakärnor. Det är en god idé att blanda ihop alla kryddor i en skål innan du börjar laga maten så blir det inget stressmoment.

Näringsvärden per portion mulligatawny

Energi 1313.8 kJ / 314 kcal
Fett
varav mättat fett
8.1
4.5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
38.8
12.2
7.4
Protein 14

Vad tycker du om mulligatawny?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.