Ostgratinerade potatisplättar
2019-05-20 17:47:43

Ostgratinerade potatisplättar vvdb.se
Ostgratinerade potatisplättar

Ostgratinerade potatisplättar var en sån där rätt som var roligare, men krångligare, att göra än att äta. Det var inget fel på maten alls, men i min fantasi var de mycket godare och lättare att göra än de sedan faktiskt visade sig vara.

Man kokade potatisen och mosade/pressade den, blandade i kryddor och ost, och vispade ihop allt till ett slags kladdigt mos. Och ja, kladdigt är nyckelordet - det blev extremt kladdigt och med facit i handen så skulle det vara bättre att steka dessa plättar i en panna än att köra dem i ugnen. Utan en rejäl skorpa på moset blir biffarna inget annat än kladdiga blajjor i ugnen. Gott, men inte direkt som de potatisbullar man föreställer sig.

Om jag provar detta recept igen, skall jag steka plättarna med lite olja i en fettsnål stekpanna först så de får en ordentlig yta på båda sidor innan jag ostgratinerar dem i ugnen ett par minuter.

Det det sagt, så vill jag poängtera att smaken var det minsann inget fel på. Och serverade tillsammans med en tomat- och avocadosallad var detta riktigt trevligt mat.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Ostgratinerade potatisplättar ingredienser/instruktioner

Ostgratinerade potatisplättar: 1000 g potatis, 15 g flytande margarin, 2 tsk örtsalt, 40 g riven lagrad hårdost, 250 g körsbärstomat, 30 g riven lagrad hårdost, 1 tsk torkad oregano, 1 nypa svartpeppar, 1 st avokado, 1 dl majs, 1 påse sallad, 2 msk solroskärnor

  1. Sätt ugnen på 225°. Skala och dela potatis i små bitar, koka mjuka.
  2. Pressa potatisen och blanda med margarin, örtsalt och riven ost. Platta ut försiktigt på bakpappersklädd plåt.
  3. Skär tomaterna i kvartar och lägg på. Strö över riven ost och oregano. Avsluta med ett par varv med pepparkvarnen. Grädda i ugn ca 12-13 minuter tills osten har smält och fått lite färg.
  4. Skär avokado i tärningar. Låt majsen rinna av. Blanda samman med grönsallad och toppa med solroskärnor.

Tips. Låt moset svalna lite innan det plattas ut, det görs nämligen allra bäst med handen.

Näringsvärden per portion ostgratinerade potatisplättar

Energi 1628.2 kJ / 389.2 kcal
Fett
varav mättat fett
14.9
5
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
46.4
5.5
8.2
Protein 12.4

Vad tycker du om ostgratinerade potatisplättar?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.