Grillad filé med ugnsrostad potatis och majskolv
2019-05-28 08:21:44
Filé med ugnsrostad potatis och majskolv serveras med hemmalagad cacık och avnjutes gärna med en kall öl (lätt om så önskas) lämplig sommarhelg. Att flockas kring grillen med ett glass iskall dricka i handen är ren och skär njutning.
Jag brukar, i den mån jag kan, försöka laga den här maten utomhus. Att stå på altanen i kvällssolen och röra ihop cacık (eller tzatziki för den som föredrar det grekiska ordet) är sommarhärligt. Att känna doften från grillen där fläskytterfilén fräser och grillas ... bara tanken på det gör mig varm i hela kroppen även om det vore en kall vinterkväll (inte tänka på det nu - det är snart sommar!)
Potatisen rostas i ugn och smaksätts med en riklig dos torkad timjan. Gurkan rivs och du pressar ur det mesta vattnet för att såsen inte ska bli för vattnig. Rör ihop gurka, yoghurt och pressad vitlök. Räds du inte lite fett, droppa i lite extra virgin olivolja och pressa i ytterligare en klyfta vitlök.
Kan du inte grilla utomhus, så ugnssteker du även ytterfilén och majsen. I en varmluftsugn går det bra. Det gäller bara att tajma allt så inget blir understekt / vidbränt.
Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Filé med ugnsrostad potatis och majskolv ingredienser/instruktioner
Filé & potatis: 800 g potatis, 10 g rapsolja, 1 msk torkad timjan, 2 st majskolvar, 600 g fläskytterfilé, 10 g flytande margarin, 0.5 st romansallad
Tzatziki: 0.5 st gurka, 2 dl matyoghurt (8%), 5 g vitlök
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Riv gurkan grovt och låt rinna av i ett durkslag en stund. Salta på gurkan så att vätskan dras ur ordentligt. Blanda sedan med matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt.
- Skala potatisen och dela i klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla över oljan. Krydda med salt och peppar. Lägg på timjan och ställ in i ugnen ca 25 minuter.
- Halvera majskolvarna, grilla eller koka upp dem snabbt.
- Skiva filén, krydda och stek i margarin. Servera med klyftpotatis, majskolvar och sallad.
Tips. Lägg filén och den kokta majsen på grillen istället.
Näringsvärden per portion filé med ugnsrostad potatis och majskolv |
|
---|---|
Energi | 1874.1 kJ / 447.9 kcal |
Fett varav mättat fett |
12 4 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
41.8 7 5.7 |
Protein | 39.7 |