Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost funkar även med grönkål
2019-06-21 15:05:34

Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost vvdb.se
Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost funkar även med grönkål

Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost är riktigt trevligt. Både för den goda smakens skull och därför att den är så enkelt att tillaga, även om det tar lite tid.

Alla frittatas tar lite längre att tillreda, det vet vi ju alla vid det här laget. Men det gör inget, eftersom det mesta av tiden ändå går åt att vänta och då kan man läsa sin favoritbok, titta på TV eller kolla in dagens nyheter.

Vi hade svårt att hitta svartkålen till maträtten, men efter lite googlande kom jag fram till att det skulle gå lika bra med grönkål, så i ärlighetens namn borde jag kalla detta recept för Frittata med sötpotatis, GRÖNKÅL och vitost

Jag har aldrig använt eller ätit svartkål så jag snokade vidare på internet och kunde hitta följande information på Göteborgs Posten.

Det tog ett par tusen år för cavolo nero att hitta från Toscana till Svedala. Här kallar vi den svartkål (vilket är en ordagrann översättning), men även palmkål ibland, på grund av sättet som den växer på. Kålplantan ser ut som en liten grönsvart palm i miniatyr helt enkelt. Svartkålen är sprängfylld av allehanda nyttigheter såsom lutein (skyddar bland annat mot grå starr), B-, K-, A- och C-vitamin samt fiber, magnesium, järn och kalcium. Svartkål har en djup nötig smak i klass med sin mörka färg och som kompletteras perfekt med en aning sötma. Rent genetiskt lär det vara en korsning mellan grönkål och savoykål, men smaken känns något mer raffinerad. I de flesta recept går det dock att byta ut svartkål mot någon av kusinerna.
Göteborgs-Posten

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost ingredienser/instruktioner

Frittata med sötpotatis, svartkål och vitost: 150 g rödlök, 500 g sötpotatis, 200 g svartkål, 5 g rapsolja, 8 st ägg, 1.5 dl lättmjölk, 150 g vitost (10%), 1 msk torkad basilika, 1 st salt & peppar, fri mängd sallad, 250 g körsbärstomat

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och klyfta lök. Skala och tärna sötpotatis. Skiva upp svartkål.
  3. Stek lök i olja i en traktörpanna ca 10 min. Tillsätt sötpotatis och stek med några min. Lägg ner svartkål och stek tills den sjunkit ihop en aning.
  4. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Smula ner ost och blanda ner basilikablad. Häll stanningen i pannan och ställ in i ugn ca 25 min tills den stannat.
  5. Servera med sallad och tomater

Tips! Det går fint att låta frittatan tillagas klart på låg värme på spisen.

Näringsvärden per portion frittata med sötpotatis, svartkål och vitost

Energi 1495.9 kJ / 357.5 kcal
Fett
varav mättat fett
15.3
5.2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
27.6
9.5
5.9
Protein 23.6

Vad tycker du om frittata med sötpotatis, svartkål och vitost?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.