Blomkålstabbouleh med kycklingspett är lite tråkigt
2019-07-11 13:48:35
Blomkålstabbouleh med kycklingspett verkar vara nån slags nödlösning av en trängd receptmakare. Spetten med kyckling är förstås lika goda som kycklingspett alltid är, men blomkålen är inte mycket att hänga i julgranen.
För det första bör man ha en rejäl mixer för att klara av det här receptet. Det har inte jag.
Stavmixer funkade men inte speciellt bra, och det tog framför allt en evig tid att göra en "grynig massa" av ett helt huvud blomkål. Men trägen vinner, som man säger. Jag var minst sagt ganska skeptisk när jag tittade och luktade på min sönderkletade blomkål, men fortsatte enligt receptet att pressa ner citronsaft och ha ner finhackad färsk mynta och plötsligt spred sig en underbar doft av ... citron och mynta (doh) i köket. Jag smakade på blandningen och det var faktiskt inte så illa som jag först befarade.
Som den trogna läsare du är vet du att min fru hatar tomat, så jag bytte ut den mot röd paprika - mest för färgens skull.
Kycklingen och såsen är det mycket att orda om. Kyckling är kyckling och därför, per definition, gott som sjutton. Och kall sås bestående av yoghurt, mynta och vitlök är aldrig annat än supermums.
Så, var maten god? Nja, totalintrycket var inte så fantastiskt men den var ändå helt ok. Kommer jag prova detta recept igen? Nej. Det var alldeles för mycket jobb med blomkålen.
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 5 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Blomkålstabbouleh med kycklingspett ingredienser/instruktioner
Tabbouleh med kyckling: 750 g blomkål, 1 st citron, 0.5 st kruka mynta, 250 g körsbärstomat, 1 st salt & peppar, 600 g kycklingfilé, 1 bunt grillspett, 15 g olivolja, 1 påse sallad
Vitlökssås med mynta: 2 dl matyoghurt (8%), 5 g vitlök, 0.5 st kruka mynta, 1 tsk pressad citron
- Skär blomkål i bitar och lägg i en mixer. Kör till en grynig massa. Riv citronskalet och spara till kycklingen. Pressa citronsaft över blomkålen (spara lite citronsaft till såsen). Blanda ner mynta.
- Skär tomater i mindre bitar. Blanda ner i blomkålen och smaka av med salt och peppar.
- Skär kyckling i bitar, trä på spett och pensla med olja. Grilla tills klara. Strö över rivet citronskal och krydda med salt och peppar.
- Blanda matlagningsyoghurt med pressad vitlök. Rör i hackad mynta och smaka av med pressad citron, salt och peppar.
- Servera kycklingspetten med blomkålstabbouleh, sallad och sås.
Tips! Det går lika bra att steka kycklingen istället för att trä upp på spett och grilla.
Näringsvärden per portion blomkålstabbouleh med kycklingspett |
|
---|---|
Energi | 1188.4 kJ / 284 kcal |
Fett varav mättat fett |
10.4 3.9 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
10.5 9.6 5.3 |
Protein | 34.7 |