Chicken à la king med ris och sallad
2019-08-16 17:48:12

Chicken à la king vvdb.se
Chicken à la king med ris och sallad

Chicken à la king är en klassisk maträtt med okänt ursprung. Kärt barn har många namn, brukar man säga. Men i det här fallet är namnet ett och det samma, men ursprunget påstås vara något av följande:

  • Ursprungligen hette det Chicken à la Keene, en maträtt skapad av kocken Charles Ranhofer på Delmonicos i New York City. Rätten är uppkallad efter Foxhall Parker Keene.
  • En annan version hävdar att Chicken à la Keene skapades 1881 på Claridge's Hotel i London och fick sitt namn efter James R. Keene, far till Foxhall.
  • Det hävdas att kocken George Greenwald på Brighton Beach Hotel i Brighton Beach skapade maträtten år 1898 och han namngav den efter stamgästen E. Clarke King II och hans fru.
  • Chicken à la King skapades på 1890-talet av hotellkocken William "Bill" King på Bellevue Hotel i Philadelphia.

Oavsett ursprung och namn, så är ViktVäktarnas version en ganska god variant av denna berömda maträtt. Såsen blir krämig och smakar milt av kyckling och champinjoner, så det är definitivt en maträtt som passar de som är rädda för lite mer extrema smaker eller hetta. Eller små barn, förstås.

I originalreceptet används förstås riktig grädde och säkert mer än en enda tärning kycklingbuljong. Viktväktarvarianten blir alltså en aning smaklös. Men det är ju så det brukar vara med fettsnåla alternativ, tyvärr. Det är dock en maträtt som både är enkel och går snabbt att tillaga, så har du bråttom så är den ett perfekt om du är sugen på kyckling.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Chicken à la king ingredienser/instruktioner

Chicken à la king: 200 g ris, 600 g kycklingfilé, 200 g röd paprika, 250 g champinjoner, 150 g gul lök, 10 g flytande margarin, 18 g vetemjöl, 3 dl vatten, 1 tärning hönsbuljong, 18 g äggula, 1 dl matlagningsgrädde (4%), 0.5 st romansallad

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Skär kyckling och paprika i bitar, klyfta svampen och hacka löken.
  3. Hetta upp margarinet i en rymlig kastrull och bryn kycklingen någon minut. Tillsätt paprika, svamp och lök och låt bryna ytterligare några minuter.
  4. Pudra mjölet över kyckling och grönsaker, rör om och slå i vatten och buljongtärning. Låt koka ca 5-10 minuter eller tills kycklingen är mör.
  5. Rör ut äggulan i grädden och slå det i grytan under omrörning. Låt det koka upp och ta bort från värmen när första bubblan kommer. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera grytan med ris och sallad.

Tips! Önskas lite hetta i rätten, tillsätt lite chiliflakes eller cayennepeppar.

Näringsvärden per portion chicken à la king

Energi 1766.7 kJ / 422.3 kcal
Fett
varav mättat fett
7.2
2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
51.4
4.5
3.9
Protein 35.6

Kommentarer

2022-09-20 09:33:13 Lukas Almryd kommenterade:

god

2023-11-26 22:28:03 Victor Malmgren kommenterade:

Mycket vidrig. En maträtt för miljöpartister smakar faktisk inte ett jävla dugg! Hur i hela friden förväntar dom sig att man ska väga ut 18 GRAM ägg gula!!! Rent ut sagt ett skit recept.

2024-01-31 10:53:26 chicken a la king hater kommenterade:

denna maträtt är trash snälla sluta den är mycket tragiskt

Vad tycker du om chicken à la king?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.