Bakad potatis med avokado- och räkröra funkar bra
2019-08-12 18:22:47

Bakad potatis med avokado- och räkröra vvdb.se
Bakad potatis med avokado- och räkröra funkar bra

Bakad potatis med avokado- och räkröra är ett halvdant försök att tillfredsställa gommen hos de som älskar den klassiska 80-talsförrätten avokado med räksallad.

Och det lyckas hyfsat... men inte helt. Du kan helt enkelt inte inbilla dig, hur mycket du än vill, att minifraiche och räkor smakar räksallad. Det är inte lika krämigt, det är inte lika fylligt och framför allt (och det låter kanske konstigt), det är inte lika sött. Mycket mat som köps färdig, eller som halvfabrikat, innehåller mycket socker, eftersom det är, tillsammans med salt, en av de bästa smakförstärkarna vi har. Testa själv... nästa gång du äter "järpar med kokt potatis och gräddsås" på en lunchrestaurang nånstans, smaka lite extra på såsen... visst är den, förvånansvärt må hända, söt?

Nu låter det som jag klagar, men det gör jag inte. Jag tycker bara det är viktigt att "förstå" mat. Jag förstår vad man vill uppnå med den här maträtten men jag tycker att det inte riktigt når hela vägen fram. Avokadoröra känns helt enkelt inte riktigt som rätt slags röra till en bakad potatis. Det var gott, men det finns säkerligen 25 andra saker man hade kunna göra som hade blivit bättre. Smaken av räkorna försvinner nästan helt i röran, och röran i sig känns fel till något som, i grund och botten, är kokt potatis.

Jag repeterar, för att vara helt tydlig - det var gott. Men inte gott.

Frugan gillar inte avokado, så hon åt istället favoriten Bakad potatis med vegoröra. Smart.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Bakad potatis med avokado- och räkröra ingredienser/instruktioner

Bakad potatis med avokado- och räkröra: 4 st bakpotatis, 1 st avokado, 2 dl minifraiche (5%), 1 st lime, 0.5 msk riven pepparrot, 1 förp räkor, 0.5 st romansallad

  1. Skär ett par jack i varje potatis och baka på full effekt i mikron i ca 10-15 minuter (beror på storlek och antal).
  2. Mosa avokadon och blanda med fraiche, limesaft och riven pepparrot. Smaka av med salt och peppar. Blanda i räkorna.
  3. Skär ett kryss i potatisen, lägg i skaldjursröran och servera med sallad.

Tips. Vill du få en knaprig yta på skalet? Kör den färdiga potatisen i 250° ugn, gärna med grillelement igång i ett par minuter.

Näringsvärden per portion bakad potatis med avokado- och räkröra

Energi 1774.2 kJ / 424.1 kcal
Fett
varav mättat fett
9.2
2.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
60.9
4.9
8.8
Protein 19

Vad tycker du om bakad potatis med avokado- och räkröra?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.