Lax med nektarinsalsa, fräscht och nyttigt
2019-08-24 15:24:08

Lax med nektarinsalsa vvdb.se
Lax med nektarinsalsa, fräscht och nyttigt

Lax med nektarinsalsa var åter igen en maträtt som jag blev lite skeptisk till när jag stod där och rörde ihop ingredienser. Men slutet gott, maten god, som man (inte) brukar säga.

Jag började med nektarinsalsan. Tycker det är ett lite fånigt namn... att kalla fintärnad nektarin och gurka, blandat med finhackad rödlök för salsa är lite överdrivet. Men med ett par teskedar färskpressad limejuice iblandat så blev det i varje fall väldigt gott. Jag trodde det bara skulle smaka lök, men det gjorde det faktiskt inte.

Laxen skall bara stekas i ugn, så den är det i princip inget att säga om alls. Däremot är det värt att nämna att - i min högst egna mening - receptet är felaktigt när det kommer till limen. En halv lime räcker inte till både salsan och för att väta kryddröran. Av två teskedar malen ingefära, två matskedar torkad koriander, två kryddmått vitpeppar och en halv tesked salt ska man med hjälp av typ 1 tesked vätska göra en smet tillräckligt våt att kunna "bredas på laxen". Jag vet inte hur receptmakaren lyckades med det, men jag gjorde det inte i alla fall. Med så pass mycket torra ingredienser krävs betydligt mer vätska för att man ska kunna få en produkt som kan "bredas". Men med cirka dubbelt så mycket limejuice (dvs saften från en hel lime) så gick det bra.

In i ugnen med laxen. Jag märkte att i min ugn behövde den stå i 20 minuter för att bli klar. Eftersom man bara har ugnen på 175 grader, så är det ingen risk att något bränner vid även om man går över tiden.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Lax med nektarinsalsa ingredienser/instruktioner

Lax: 500 g lax, 2 tsk malen ingefära, 2 msk torkad koriander, 0.5 tsk salt, 2 krm vitpeppar, 0.5 st lime (rivet skal och saft), 2 dl couscous, 1 påse ruccola

Salsa: 3 st nektariner, 0.5 st gurka, 75 g rödlök

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform.
  3. Blanda ingefära, korianderblad, salt och vitpeppar med lite saft och skal från limen (spara lite av limesaften till salsan, den andra halvan ska sparas till recept D). Låt stå en stund så att korianderbladen sväller lite. Bred det på laxen. Sätt in i ugn ca 10-15 minuter.
  4. Koka couscous enligt anvisning på förpackningen.
  5. Tärna nektariner, gurka och finhacka rödlök. Blanda ihop och pressa över lite lime, smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda ruccola med couscous. Servera laxen med couscous och salsan.

Tips! Smaka av kryddblandningen så att den blir till belåtenhet, och självklart kan ingefära och koriander bytas ut mot t ex basilika eller dragon. Eller någon egen favoritkrydda. Våga testa!

Näringsvärden per portion lax med nektarinsalsa

Energi 1991.9 kJ / 476.1 kcal
Fett
varav mättat fett
20.4
3.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
37.8
8.6
4.2
Protein 30.8

Vad tycker du om lax med nektarinsalsa?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.