Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter är sommarfest!
2019-08-28 17:59:02

Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter vvdb.se
Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter är sommarfest!

Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter ser på fotografiet ut ungefär som alla andra köttbitar med ugnsstekta/rostade/ugnsbakade rotfrukter/potatis här i bloggen och det är väl kanske inte så värst långt från sanningen heller.

Det är inte mycket som skiljer detta recept från exempelvis Citron- och timjandoftande fläskytterfilé med rostad potatis eller Fläskytterfilé med rotfrukter och pepparsås förutom såsen och kryddningen.

Men det gör inte detta recept sämre på något vis. Tvärt om. Att förädla rotfrukter i ugn är i princip det bästa som finns och en stekt köttbit är ju ekvivalent med stor fest. Fläskytterfilé är ju dessutom inte svindyrt, så det är vardagslyx man kan unna sig ofta.

Det är måhända ett av de enklaste recepten jag har här. Skala rotfrukterna, lägg dem i en långpanna, ringla olja över, och salta och peppra. Rubba fläskytterfilén med salt, peppar och lite rosmarin (om du känner för lite extra av denna underbara smak), bryn den i en stekpanna så att den får en vacker bränna. Lägg den sedan i långpannan med rotfrukterna och kör in hela tjofräset i ugnen. Temperaturen skall bara vara 175 grader, så räkna med i alla fall en halvtimme i ugnen.

Undertiden maten steks i ugnen blandar du minifraichen med malen ingefära och rosmarin så den är klar när maten kommer ut ur ugnen. Servera gärna med en trevlig sallad och ett glas iskallt vatten. Som ni ser kan receptet varieras in i det oändliga. Byt rosmarin mot timjan, till exempel. Eller gör en varm sås - bearnaise eller pepparsås förslagsvis. There are no limitations!_

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 8 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter ingredienser/instruktioner

Fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter: 600 g fläskytterfilé, 10 g flytande margarin, 1 st salt & peppar, 500 g potatis, 4 st färska rödbetor, 500 g morot, 2 st palsternackor, 15 g rapsolja, 2 dl minifraiche (5%), 1 tsk malen ingefära, 1 tsk torkad rosmarin

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Krydda fläskytterfilén med salt och peppar och bryn runt om i margarin. Lägg på en långpanna.
  3. Skala och dela potatis, rödbetor, morötter och palsternacka i mindre bitar. Lägg bredvid köttet i långpannan och ringla olja över rotfrukterna. Krydda med salt. Ställ in i ugn ca 30 minuter.
  4. Blanda fraiche med ingefära och rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
  5. Skär upp köttet och servera med rotfrukter och kall sås.

Tips. Använd gärna termometer, köttet är klart vid 70°.

Näringsvärden per portion fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter

Energi 1939.9 kJ / 463.6 kcal
Fett
varav mättat fett
14.8
5.7
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
44.4
20.9
9.1
Protein 32.2

Vad tycker du om fläskytterfilé med ugnsbakade rotfrukter?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.