Gyllene kyckling- och rispanna är enkelt och gott
2019-09-17 12:36:54

Gyllene kyckling- och rispanna vvdb.se
Gyllene kyckling- och rispanna är enkelt och gott

Gyllene kyckling- och rispanna är - kanske lite väl pretentiöst - namnet på en väldigt enkel kycklinggryta med ris. Det som får den att stå ut lite i mängden är sättet riset kokas på. Det kokas nämligen i själva grytan.

Om man hade kokat riset vid sidan om, så som man oftast gör, så är detta inget annat än en gryta på kyckling, gul lök och champinjoner. Enkelt och gott. Men i detta recept skall man dessutom "svetta av" det okokta riset i grytan och sedan hälla på vatten så riset kokas klart tillsammans med kyckling och grönsaker.

Det betyder att ett ris som kokar klart på cirka 10 minuter är att föredra framför ett som behöver 20 minuter. Om kycklingen kokar i 20 minuter finns det risk att den blir trådig och tråkig. Har du ett "långsamt ris" så går det bra att minska mängden vatten i grytan och koka riset vid sidan av. Ha i lite curry i kokvattnet så blir riset gult och fint ändå.

Ris, kyckling, svamp och lök... Enkelt och gott.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Gyllene kyckling- och rispanna ingredienser/instruktioner

Gyllene kyckling- och rispanna: 600 g kycklingfilé, 150 g gul lök, 250 g champinjoner, 10 g rapsolja, 2 tsk curry, 0.5 tsk grovmalen svartpeppar, 0.5 tsk salt, 225 g ris, 5 dl vatten, 1 tärning grönsaksbuljong

  1. Skär kyckling, lök och champinjoner i mindre bitar och fräs i olja i en traktörpanna. Pudra över curry, svartpeppar och salt. Tillsätt riset och låt det svettas med i någon minut.
  2. Koka under tiden upp vatten och lös upp buljongtärning i vattnet. Häll det i pannan, låt allt småkoka under lock 20-25 minuter tills riset är mjukt och all vätska kokat bort.
  3. Smaka av med salt och peppar.

Tips. Strö över hackad persilja precis innan servering.

Näringsvärden per portion gyllene kyckling- och rispanna

Energi 1653.9 kJ / 395.3 kcal
Fett
varav mättat fett
5.6
1.4
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
50.1
2.4
3.5
Protein 34.1

Vad tycker du om gyllene kyckling- och rispanna?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.