Filodegspaj med kyckling och champinjon var gott
2019-09-25 10:56:13

Filodegspaj med kyckling och champinjon vvdb.se
Filodegspaj med kyckling och champinjon var gott

Filodegspaj med kyckling och champinjon är i grund och botten en stuvning av bestående av kyckling, svamp, lök och vitlök som sedan täcks med "slarvigt utlagda filodegsplattor".

Det var faktiskt första gången jag använde filodeg i något och gissa om jag blev överraskad när jag insåg just hur mycket 250 gram filodegsplattor är!

Ja, det är förstås exakt så mycket som det står: 250 gram. Men med tanke på hur tunn filodegen är så kändes det som att det var ett 30-tal plattor - eller ark, stora som en bakplåt!

Att "lägga dem slarvigt" skulle inte funka alls. Men som tur var visade bilden i receptet ett gäng ihopknölade filodegsbollar, så jag gjorde likadant och det funkade faktiskt riktigt bra. Jag delade alla filodegsplattor på mitten och knuflade ihop de halva arken till storleken av en golfboll. Det blev ändå svårt att få plats med allt, men det gick.

Denna paj bör inte användas till matlåda. Lagar du fyra portioner så ska ni också vara fyra personer som äter den, så fort den är klar. Filodegen blir jättetråkig om den står i kylen över natten. Så detta recept suger till matlådan, men äger om maten äts direkt när den är klarlagad.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Filodegspaj med kyckling och champinjon ingredienser/instruktioner

Filodegspaj med kyckling och champinjon: 600 g kycklingfilé, 15 g olivolja, 250 g champinjoner, 150 g rödlök, 10 g vitlök, 18 g vetemjöl, 3 dl vatten, 1 msk kycklingfond, 1.5 dl matlagningsgrädde (4%), 1 st salt & peppar, 250 g filodegsplattor, 15 g flytande margarin, 1 påse grönkål

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Dela kyckling i mindre bitar och fräs i hälften av oljan tills den är gyllene. Lägg åt sidan.
  3. Dela champinjoner i mindre bitar, skala och hacka lök och vitlök. Stek i resterande olja.
  4. Blanda ner kycklingen bland lök och svamp. Tillsätt mjöl, vatten och buljongtärning och låt koka ihop några minuter. Blanda ner matlagningsgrädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
  5. Häll över blandningen i en lite större ugnsform. Skär filodegen i mindre bitar och lägg lite slarvigt ovanpå kyckling och svampsåsen. Pensla filodegen med margarin.
  6. Tillaga i ugn ca 20 minuter.
  7. Repa kålen, dela i mindre bitar och blanchera sedan i saltat vatten. Servera till pajen.

Tips! Ju större form desto mindre degig blir pajen eftersom mer av filodegen då blir frasig.

Näringsvärden per portion filodegspaj med kyckling och champinjon

Energi 1949.7 kJ / 466 kcal
Fett
varav mättat fett
12.9
2.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
48
4.4
4
Protein 36.7

Vad tycker du om filodegspaj med kyckling och champinjon?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.