Helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes med spännande smak
2019-09-29 19:41:21

Helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes vvdb.se
Helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes med spännande smak

Helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes låter kanske roligare än det är. Eller...?

Ja, man ska börja med något positivt, fortsätta med något mindre positivt och sedan avsluta med något positivt igen.

Om vi börjar med det positiva - helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes är supergott! Både kryddningen av köttet - vitlök och rosmarin - och den råstekta potatisen. Men mest spännandet är den fantastiska hickorysåsen.

Nu till det lite mer negativa då... Detta recept skiljer sig egentligen inte mycket från övriga "fläskytterfilé med ugnsstekt/ugnsrostad/stekt potatis/rotfrukter" som finns i receptlistan. Jag tycker inte att ett recept blir nytt bara för att man byter ut en eller ett par kryddor. Nej, inte ens att man gör en annan sås till köttet och potatisen gör ett nytt recept.

Men tillbaka till det positiva - maten är god, god, god och åter igen god. Den var också så enkel att sno ihop att även den mest inkompetenta kock i världen skulle klara av att få till det. När det gäller potatisen underlättar det om man har en sån där kah-tjong! som tärnar/skivar/stavar den. Men har man inte det så tar det ändå inte speciellt lång tid att göra pommes-stavar med kniv.

Så jag föreslår att ni provar detta recept nästa gång ni har en ytterfilé med vilken ni inte vet vad ni göra skall!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes ingredienser/instruktioner

Maten: 600 g fläskytterfilé, 5 g vitlök, 2 tsk rosmarin, 1 st salt & peppar, 20 g rapsolja, 800 g potatis, 1 påse sallad, 100 g plommontomat

Hickoryskysås: 18 g tomatpuré, 3 dl vatten, 0.5 tärning köttbuljong, 2 msk worcestershiresås, 2 msk hickory glaze, 1 tsk chilipulver, 14 g flytande honung

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Gnid in köttet med pressad vitlök, rosmarin, salt och peppar. Låt gärna stå och dra en liten stund innan du bryner köttet runt om i en stekpanna i häften av oljan.
  3. Lägg köttet i en ugnsfast form. Låt stekpannan stå för där ska såsen göras. Sätt in köttet i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Skär potatisen i stavar och lägg i en plastpåse. Häll i resterande olja och krydda med salt. Blanda runt noga. Lägg på en plåt och ställ in högst upp ugnen i ca 20 minuter eller tills gyllenbruna.
  5. Häll tomatpurén i stekpannan och låt fräsa lite. Tillsätt vatten, buljongtärning, worcestershiresås, hickory glaze, chilipulver och honung och låt puttra tills såsen har tjocknat lite. Smaka av med salt och peppar.
  6. Ta ut köttet och låt det vila någon minut innan du skär det i skivor och serverar tillsammans med pommes, sås, sallad och tomater.

Tips! Pensla köttet med överbliven hickory glaze. Byt ut hickoryskysåsen mot en färdig bbq sås att servera till.

Näringsvärden per portion helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes

Energi 1849.5 kJ / 442 kcal
Fett
varav mättat fett
15.5
4.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.4
9.4
4.6
Protein 29.5

Vad tycker du om helstekt fläskytterfilé med hickoryskysås och pommes?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.