Boeuf Bourguignon lyxig fransk husmanskost
2019-10-19 08:19:30

Boeuf Bourguignon vvdb.se
Boeuf Bourguignon lyxig fransk husmanskost

Boeuf Bourguignon är en fransk köttgryta som egentligen heter bœuf à la bourguignonne - det vill säga - köttgryta på burgundiskt vis - men även i Frankrike säger man till vardags helt enkelt boeuf bourguignon.

Bœuf bourguignon är klassisk fransk husmanskost och är ett rejält långkok. Tre timmar är inte ovanligt när man gör större kok, så det är kanske inget man känner för att koka ihop en onsdagkväll när man kommit hem från jobbet.

Det är inte en kalorisnål maträtt, men hur ofta äter man sån här lyxmat egentligen? Det blir 150 gram högrev plust 15 gram rökt sidfläsk per portion, plus allt annat gott som är i. Som ni ser på bilden vägrade jag blankt att använda matlagningsvin utan öppnade en flaska Bouchard Aîné - god att dricka och god att ha i maten. Inte så dyr heller - 89 kronor på bolaget. Alkoholen kokar bort så det är ingen fara att använda riktigt vin.

Det tog cirka 2 timmar att koka ihop detta, men mestadelen av tiden kan man göra annat, grytan sköter sig själv. "Boffe" är galet gott så nästa gång ni ser ett erbjudande om billig högrev, så passa på! Unna er själva något riktigt gott!

Förberedelsetid: 110+ min
Portioner: 4
Points: 15 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Boeuf Bourguignon ingredienser/instruktioner

Boeuf Bourguignon: 600 g högrev, 60 g sidfläsk, 15 g flytande margarin, 2 msk vetemjöl, 18 g tomatpuré, 3 dl rött matlagningsvin, 3 msk balsamvinäger, 1 msk kalvfond, 150 g champinjoner, 2 dl syltlök, 800 g potatis

  1. Hetta upp 2 tsk margarin i en rejäl gryta, bryn kött och fläsk några minuter.
  2. Pudra över mjölet och tillsätt tomatpuré. Slå på vin, vinäger, fond och eventuellt lite vatten så att det täcker köttet. Låt det sedan koka sakta under lock i ca 1,5 timme eller tills köttet är mört.
  3. Skala och koka potatisen.
  4. Skölj och dela champinjonerna om det behövs. Hetta upp ett stekjärn med 1 tsk margarin, stek champinjoner och syltlök hastigt och lägg dem i köttgrytan, låt det koka ytterligare 5 minuter.
  5. Smaka av med salt och peppar, serveras rykande het med potatis och sallad.

Tips! Byt ut sidfläsket mot kalkonbacon eller kycklingbacon.

Näringsvärden per portion boeuf bourguignon

Energi 2309.9 kJ / 552.1 kcal
Fett
varav mättat fett
19.4
7.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
50.4
11.2
5.6
Protein 39.1

Vad tycker du om boeuf bourguignon?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.