Grekiska biffar med klyftpotatis = ett gott misstag
2019-10-27 10:37:44

Grekiska biffar med klyftpotatis vvdb.se
Grekiska biffar med klyftpotatis = ett gott misstag

Grekiska biffar med klyftpotatis är ett lyckat misstag - egentligen skulle jag göra Grekiska biffar med ljummen potatissallad, men det gick åt peppar'n.

Tiden räckte inte riktigt och jag insåg dessutom att jag saknade ingredienser till potatissalladen. Eftersom jag redan hade tinat köttfärsen så bestämde jag mig ändå för att göra biffarna enligt receptet och servera med lite ugnsrostade potatisklyftor. Jag hade ingen sås till maten heller, men både färsbiffar och potatisklyftor går ju att äta som de är. Det är därför du inte ser den kalla vitlökssåsen, som ingår i receptet, på bilden här.

Först tänkte jag skippa att blogga om maten eftersom det inte var det recept jag från början planerat, men sen tänkte jag va fan det är ju ett recept det här med. Jag räknade om SmartPoints och kalorier för att inkludera såsen och, ja, det springer iväg lite grand... Men det blir ändå inte värst mycket. i runda slängar 500 kcal per portion är fortfarande inom ramarna för vad en måltid får innehålla för mig, stillasittande kontorsråtta som jag är.

Du kan steka biffarna i en stekpanna om du vill, eller, om du har plats i ugnen, köra dem tillsammans med potatisen (så gör jag). Är det varmt ute och du har tillgång till en grill kan du naturligtvis slänga biffarna på grillgallret istället.

Jag kryddade till slut mina biffar med rökta ghost pepper-flingor. Mycket, mycket smakligt!

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 15 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Grekiska biffar med klyftpotatis ingredienser/instruktioner

Färsbiffar: 500 g nötfärs (10%), 18 g äggula, 50 g vitost (10%), 2 tsk torkad oregano, 1 msk torkad persilja, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 10 g flytande margarin

Klyftpotatis: 800 g potatis, 5 g flytande margarin

Kall sås: 2 dl matlagningsyoghurt, 5 g vitlök, 1 krm svartpeppar

  1. Pressa ner vitlöksklyftan i yoghurten, peppra och rör om. Ställ såsen kallt, gärna en timme eller två innan såsen skall ätas.
  2. Sätt ugnen på 225°
  3. Skala och klyfta potatisen.
  4. Lägg klyftorna i en smord ugnsform och sätt in i ugnen i cirka 20-25 minuter.
  5. Blanda färs, äggula, smulad vitost, oregano, persilja, salt och peppar. Forma till biffar.
  6. Stek biffarna i margarin och servera med potatissalladen.

Tips! Du kan steka biffarna i ugnen tillsammans med potatisen om du har plats i ugnsformen. Beroende på biffarnas tjocklek kan tillagningstiden variera.

Näringsvärden per portion grekiska biffar med klyftpotatis

Energi 2095.6 kJ / 500.9 kcal
Fett
varav mättat fett
23.9
10.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
35.1
3.6
4.2
Protein 33.6

Vad tycker du om grekiska biffar med klyftpotatis?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.