Fiskgratäng med dragon
2019-10-31 10:12:06
Fiskgratäng med dragon är en maträtt som tar en stund att laga, eftersom man skall göra sitt eget potatismos. Inte bara ska potatisen skalas och kokas ...
Nej, den skall också delas i mindre delar, mosas/pressas och blandas till ett mos. Till sist skall moset omringa fisken och såsen, samt köras i ugnen tills fisken är klar. Enligt receptet skall den stå i ugnen i cirka 10 minuter (eller tills fisken är klar). Efter 10 minuter var fisken fortfarande rå, så jag fick behålla den i ugnen i cirka 15 minuter till.
Men det var det värt, för fiskgratäng med dragon är supergott. Väl värd tiden den tar att tillaga. Såsen, som består av fräst lök, vitt vin, matlagningsgrädde och fiskbuljong, är suverän och kan användas som vanlig sås om man inte vill göra en gratäng.
Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Fiskgratäng med dragon ingredienser/instruktioner
Gratäng: 150 g gul lök, 5 g rapsolja, 2 dl vitt matlagningsvin, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 1 tärning fiskbuljong, 2 tsk torkad dragon, 40 g riven ost (22%), 500 g torsk, 1 st salt & peppar, 250 g morot, 5 g rapsolja, 0.5 förp haricots verts
Potatismos: 800 g potatis, 5 g flytande margarin, 1 dl lättmjölk, 36 g äggula, 1 st salt & peppar
- Sätt ugnen på 200°. Skala och koka potatis till moset.
- Skala och finhacka lök. Hetta upp en kastrull med olja och fräs lök tills den mjuknat.
- Häll på matlagningsvin och låt reducera till ungefär hälften. Häll på matlagningsgrädde och lägg i buljongtärning och krydda med dragon. Låt puttra några minuter.
- Blanda ner riven ost i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Häll av vattnet från potatisen och stöt potatisen med margarin och mjölk till ett mos. Blanda ner äggulor och smaka av med salt och peppar.
- Lägg mos utmed kanterna i en ugnsfast form. Lägg fisken i mitten, salta, peppra och häll på såsen. Ställ in i ugn ca 10 minuter eller tills fisken är klar.
- Skär morötter i stavar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek morötterna ett par minuter. Lägg ner haricots verts och låt steka med kort. Strö över flingsalt och servera till fiskgratängen.
Tips! Det är saftigt och gott med rivna morötter så det kan vara en variant istället för stekta.
Näringsvärden per portion fiskgratäng med dragon |
|
---|---|
Energi | 1861.6 kJ / 444.9 kcal |
Fett varav mättat fett |
10.7 3.3 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
48.2 12.7 8.1 |
Protein | 36.3 |