Korv med rotfruktsstomp
2019-11-04 15:48:02
Korv med rotfruktsstomp (eller som man också kan säga korv med mos) är väldig god och enkel mat, nästan som husmanskost skulle man kunna säga.
Men det jag lagade igår kväll skiljer sig, som ni ser på bilden, lite ifrån vad ni kan läsa i receptet nedan. Tyvärr är det så att i Norrköping, där jag bor, finns inte längre några av ViktVäktarnas färskvaror kvar i butikerna. Varken på CityGross, ICA Maxi, Willys eller några av de mindre butikerna. Svaret man får ifrån butikerna när man frågar personalen varför är: "jag vet inte, men antagligen så säljer det inte". Tråkigt. Alla i Norrköping verkar vara stora älskare av ister, späck och flott.
Så det som, enligt receptet skall vara 550 gram av ViktVäktarnas wienerkorv fick bli 500 gram av Lithells magra middagskorv (9%). Det är mer kalorier i denna än i ViktVäktarnas motsvarighet, men samtidigt så är den 50 gram mindre, så det går på ett ut, mer eller mindre. Jag körde korven hel i ugn på 225 grader i 20 minuter. Blev perfekt.
Och ni ser också på bilden något som mest liknar rotmos. Jag är inte speciellt förtjust i "stomp" som det kallas (jag kallar det "dåligt mixat mos", men det är jag det) så istället för att "stompa" rotfrukterna, så pressar jag dem i min potatispress, och vispar sedan rejält med en elvisp. Vid behov så kan man tillsätta lite av kokvattnet, så spara ett par matskedar innan du häller ut det.
Slutligen kunde jag inte hålla mig ifrån att ta på lite senap. Jag fick två flaskor av en specialproduktion av svärfar för några veckor sedan. En stark (verkligen stark) och en med smak av wasabi - enormt god, ganska söt och inte så stark som man skulle kunna tro). På bilden ser ni den något grövre, starka senapen ringlad över både korv och mos.
Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 12 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Korv med rotfruktsstomp ingredienser/instruktioner
Korv med rotfruktsstomp: 500 g potatis, 250 g morot, 250 g palsternacka, 40 g riven ost (22%), 10 g olivolja, 1 st salt & peppar, 550 g VV wienerkorv, 5 g flytande margarin
- Skala potatis, morötter och palsternacka och skär dem i mindre bitar. Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de blivit mjuka. Häll av vattnet.
- Stöt rotfrukterna till ett grovt mos. Tillsätt riven ost och olivolja, blanda runt. Smaka av med salt och peppar.
- Stek korven i margarin. Servera med rotfruktsstompet.
Tips! Blanda ner hackad persilja i moset. Pressa rotfrukterna med potatispressen istället för att stöta med stompen om du vill ha ett slätare mos.
Näringsvärden per portion korv med rotfruktsstomp |
|
---|---|
Energi | 1802.7 kJ / 430.9 kcal |
Fett varav mättat fett |
17.5 7.5 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
44.8 11.5 6.7 |
Protein | 18.7 |