Jambalaya med färs
2019-12-18 19:46:16

Jambalaya med färs vvdb.se
Jambalaya med färs

Jambalaya med färs är nästan som en gräddig köttfärssås. Det vill säga supergott! Serveras med ris, men kan nog egentligen serveras med vilka matgryn som helst, eller till och med pasta, om man vill.

Ordet jambalaya kommer eventuellt ifrån en kombination av det franska orden jambon à la (dvs skinka typ) och ya-ya (västafrikanska för ris). Maträtten har sitt ursprung i det kreolska köket i Louisiana, USA.

Det är ett mycket enkelt recept och maten går snabbt att fixa till - perfekt om man har lite ont om tid på kvällen, så som man ofta har så här i jultider. Man strimlar bara grönsakerna, fräser dem, tar ur dem ut grytan. Fräser curry och läger sedan i köttfärs. Steker den smulig och häller tillbaka de frästa grönsakerna. Häll i allt det blöta och övriga kryddor. Pang - så är det klart! Typ...

Jag glömde skriva att man ska ha i ananas också - men om man tillhör den lilla vilseledda flock människor som inte gillar frukt i mat kan man faktiskt skippa detta steg.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 14 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Jambalaya med färs ingredienser/instruktioner

Jambalaya med färs: 180 g ris, 125 g purjolök, 200 g röd paprika, 5 g flytande margarin, 1 msk curry, 5 g flytande margarin, 400 g nötfärs (10%), 4 st ananasringar, 2 dl matlagningsgrädde (4%), 40 g chilisås, 1 msk kalvfond, 1 krm cayennepeppar, 1 st salt & svartpeppar, 0.5 st romansallad

  1. Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
  2. Strimla purjolök och paprika, fräs ett par minuter i margarin. Ta upp grönsakerna.
  3. Fräs curry i margarin, tillsätt färs och stek smulig. Lägg tillbaka grönsakerna.
  4. Skär ananas i mindre bitar och rör ner den i färsen.
  5. Tillsätt matlagningsgrädde, chilisås, fond och cayennepeppar och låt puttra ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera med ris och sallad.

Tips. Strö över jordnötter vid servering. Om man vill piffa rätten ytterligare, lägg på ett par räkor på toppen.

Näringsvärden per portion jambalaya med färs

Energi 1838 kJ / 439.3 kcal
Fett
varav mättat fett
15.6
6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
47.7
10.5
2.6
Protein 25.1

Vad tycker du om jambalaya med färs?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.