Kasslerjansson = rotfruktsgratäng med kassler
2020-01-19 17:29:52
Kasslerjansson lät mer spännande än det var. Det var gott, men att kalla det för en "jansson" var att ta i ifrån tårna, men ändå misslyckas pga övertramp.
Missförstå mig rätt nu. Det var riktigt gott, men när man försöker hitta på något nytt bara genom att ändra namn på det, så känns det mest som fusk - i alla fall tycker jag det.
Kalla det för vad det är - kassler och rotfruktsgratäng.
Med detta sagt, så vill jag erkänna att det kanske skulle ha blivit ännu bättre och eventuellt mer likt en jansson om jag rivit rotfrukterna - som det faktiskt står i receptet. Till mitt försvar vill jag dock säga att det OCKSÅ står att man ska/kan strimla rotfrukterna fint - vilket jag gjorde. Hade jag rivit dem och dessutom kanske använt King Edward (mjölig) istället för Bintje (fast) så skulle det kanske blivit janssonaktigt. Tänkt på det när/om ni testar detta recept.
Förberedelsetid: 45 min
Portioner: 4
Points: 9 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Kasslerjansson ingredienser/instruktioner
Kasslerjansson: 800 g potatis, 250 g morot, 1 st gul lök, 1 tsk flytande margarin, 2 st tomater, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 tsk timjan, 2 dl lättmjölk, 2.5 dl matlagningsgrädde (4%), 8 g ströbröd, 500 g kassler
- Sätt ugnen på 225°.
- Skär potatis och morötter i fina strimlor eller riv dem grovt. Skala och skiva löken tunt. Lägg i en smord ugnsform. Skiva tomater och lägg över.
- Blanda mjölk, matlagningsgrädde, salt, peppar och timjan och häll över. Sätt in i ugnen ca 20 minuter.
- Strimla kasslern och fördela i ugnsformen. Strö över ströbröd och tillaga ytterligare 20 minuter i ugn.
Tips! Blanda ner senap i mjölk- och gräddblandningen. Uteslut ev timjan beroende på vilken smak du gillar bäst.
Näringsvärden per portion kasslerjansson |
|
---|---|
Energi | 1706.6 kJ / 407.9 kcal |
Fett varav mättat fett |
7 2.3 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
47.4 11.1 7.5 |
Protein | 33.6 |