Blomkål i kokos- och hoisinsås godare än man kan tro
2020-02-20 08:37:57
Blomkål i kokos- och hoisinsås kan verka lite överväldigande vid första anblick, men i själva verket är det inte så farligt. En del saker kan dessutom göras i förväg, om man vill spara tid.
Då tänker jag främst på själva såsen. Det är inga problem att blanda ihop 1 msk soja med kokosmjölk, hoisinsås, sirap, vinäger, sesamolja, pressad vitlök, ingefära och chili flakes i förväg och ha i kylen. Det sparar rätt mycket tid, faktiskt även om det bara handlar om att mäta upp ett antal ingredienser.
Kikärtorna får en väldigt trevlig nötaktig smak när de rostas i ugnen och på det hela taget så var detta en överraskande god vegetarisk måltid. Tipset att strö jordnötter över vid servering rekommenderas starkt!
Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 10 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Blomkål i kokos- och hoisinsås ingredienser/instruktioner
Blomkål i kokos- och hoisinsås: 180 g ris, 1 st blomkål, 1 förp kikärtor, 3 msk japansk soja, 0.5 knippe salladslök, 2 dl kokosmjölk light, 0.75 dl hoisinsås, 0.5 msk sirap, 2 msk risvinäger, 1 msk sesamolja, 15 g vitlök, 0.5 msk torkad ingefära, 1 tsk chili flakes, 8 g majsstärkelse, 1 st lime
- Sätt ugnen på 250°.
- Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
- Dela blomkål i mindre bitar och blanda med sköljda och avrunna kikärter och 2 msk soja. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och sätt in i ugn ca 10 minuter.
- Strimla salladslök.
- Blanda ihop resterande soja med kokosmjölk, hoisinsås, sirap, vinäger, sesamolja, pressad vitlök, ingefära och chili flakes i en kastrull. Koka upp och låt sjuda en kort stund, vispa ner stärkelse. Blanda ner blomkålsbitarna, kikärterna och hälften av salladslöken.
- Servera grytan med ris, limeklyftor och toppa med resterande salladslök.
Tips! Toppa med hackade jordnötter.
Näringsvärden per portion blomkål i kokos- och hoisinsås |
|
---|---|
Energi | 1655.1 kJ / 395.6 kcal |
Fett varav mättat fett |
8.1 3.2 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
63.9 16.7 9.5 |
Protein | 12.4 |