Färsbiffar med ajvar
2020-02-28 17:16:29

Färsbiffar med ajvar vvdb.se
Färsbiffar med ajvar

Färsbiffar med ajvar var egentligen inte det jag hade tänkt att tillaga och skriva om. Det blev lite kaos i köket igår och det fick bli halva receptet. Det vill säga färsbiffarna. Inte rotfrukterna och matvetet som skulle vara till.

Vi fick lite oväntat besökt igår och hela vår matplanering blev lite omkullvält så att säga. Det fanns helt enkelt inte tid att genomföra hela receptet, alltså det recept som ViktVäktarna kallar färsbiffar med ugnsrostade rotfrukter.

Själva biffarna är urenkla att göra. Det är bara att blanda 500 gram nötfärs med 54 gram ajvar relish (3 matskedar), torkad basilika, salt och peppar så är det klart. Jag stekte biffarna i ugnen satt på 225 grader i cirka 10 minuter. Sedan lade jag dem i ett rejält upphettat grilljärn av gjutjärn för att ge dem de fina mörkbrunsvarta grillränderna. Detta steg är förstås bara för syns skull, det påverkar inte smaken alls.

Som ni ser på bilden så fick det i nöd och hast bli pulvermos till. Jag hittade dessutom en liten burk med sås i kylen som fick sätta smak på moset (pulvermos smakar ju inte jättemycket när det serveras au naturelle, om man säger så). Har du bråttom och vet inte vad du ska göra med köttfärsen du just har tinat upp och ser en burk ajvar längst in i kylen så vet du vad du ska göra. Och har du ingen basilika så funkar det säkert lika bra med oregano, timjan eller mejram.

Eller selleri.

SmartPoints och näringsdeklarationen som visas här gäller endast för själva biffarna. Ej för den sås och potatismos ni ser på bilden.

Förberedelsetid: 20-30 min
Portioner: 4
Points: 7 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Färsbiffar med ajvar ingredienser/instruktioner

Färsbiffar med ajvar: 500 g nötfärs (10%), 45 g ajvar relish stark, 1 tsk torkad basilika, 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Blanda alla ingredienser väl i en bunke.
  3. Forma fyra biffar.
  4. Lägg biffarna i en ugnsform och stek i ugnen i cirka 10 minuter.

Tips! För syns skull kan du bränna in lite färg i biffarna genom att lägga dem i ett hett grilljärn efter att de har stekt klart i ugnen. Biffarna har dock redan ganska fin färg tack vare ajvaren, så denna process tar max en minut och är helt valfri.

Näringsvärden per portion färsbiffar med ajvar

Energi 991.4 kJ / 237 kcal
Fett
varav mättat fett
14.7
6.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
0.9
1
0.4
Protein 25.3

Vad tycker du om färsbiffar med ajvar?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.