Korv- och rotfruktsgratäng
2020-03-23 12:08:36

Korv- och rotfruktsgratäng vvdb.se
Korv- och rotfruktsgratäng

Korv- och rotfruktsgratäng smakar ibland som att man tar en tugga rotmos men ändå inte, sa min ömma fru till mig när vi åt denna gratäng.

Och det är väl inte helt fel heller, eftersom det skall vara 200 gram kålrot i gratängen. Kålrot är kanske inte min favoritrotfrukt, men det var så pass lite att det inte gjorde något. Nej, tvärt om. Smaken blandar sig väl med övriga rotfrukter (morot och potatis), korv och gul lök. Vi har haft svårt att få tag i lätt-/viktväktarkorv på senaste tiden, så det var länge vi åt något med korv i. Men nu var det dags.

Jag har sneglat på den här gratängen länge och kunde knappt ge mig till tåls. När det äntligen var dags att laga mat rullade jag upp ärmarna och började skala, skiva, hacka och mäta upp mjölk, honungsdijonsenap och kryddor. I vanlig ordning verkar det som att författarna av recepten tror att alla har tillgång till en skolmatsal med tillhörande storkök. Enligt receptet skall man koka allt mjukt i en traktörpanna. Detta skall läsas "koka allt mjukt i den största jäkla gryta du har för det går åt".

När allt kokat ihop - tar cirka 10 minuter - häller du över allt i en ugnsform och toppar med riven ost. In i ugnen i 20 minuter och sen är det klart. Denna gratäng rekommenderas starkt.

Förberedelsetid: 30-40 min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Korv- och rotfruktsgratäng ingredienser/instruktioner

Korv- och rotfruktsgratäng: 600 g potatis, 200 g morot, 150 g gul lök, 200 g kålrot, 500 g VV middagskorv, 3 dl lättmjölk, 1 tärning köttbuljong, 1 msk honungsdijonsenap, 1 st salt & svartpeppar, 40 g riven ost (24%)

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och skiva potatis, morötter, lök och kålrot i tunna skivor.
  3. Skär korven i strimlor.
  4. Lägg allt i en traktörpanna, slå på mjölk och tillsätt buljongtärning och dijonsenap. Koka mjukt i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg över i en ugnsfast form, strö över den rivna osten och gratinera i ca 20 minuter eller tills osten fått fin färg.

Tips. Servera gratängen med en sallad på tomater, rödlök och majs.

Näringsvärden per portion korv- och rotfruktsgratäng

Energi 1771.1 kJ / 423.3 kcal
Fett
varav mättat fett
14.6
6.3
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
46.4
12.8
6.6
Protein 22.3

Vad tycker du om korv- och rotfruktsgratäng?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.