Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter funkar bra
2020-05-04 15:53:13

Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter vvdb.se
Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter funkar bra

Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter var inte det absolut roligaste recept jag någonsin provat, men inte heller det sämsta. Färsbiffar är alltid gott, och att förädla rotfrukter på långpanna i ugnen gör jag så ofta det bara går.

Detta är ett enkelt recept som ingen kan misslyckas med. Potatis och morötter skall skalas och ugnsrostas. Det kan till och med en cirkusclown klara av. Såsen består av minifraiche och dijonsenap som rörs ihop. Går inte att misslyckas med det heller. Såsen har för övrigt ett ganska behagligt sting som passar bra till både kött och stekt potatis.

Det värsta som kan hända är att man skinnar sina knogar när man river äpplet på rivjärnet. Att skala och riva äpplet är det mest komplicerade i hela den här rätten och lyckas man med det så måste man lyckas med allt annat som krävs också.

Med detta sagt kan jag inte påstå att jag kände av äpplet speciellt mycket i biffarna. De smakar mest kött (vilket är gott, naturligtvis) som smaksatts med salt, peppar och timjan (även detta mycket gott). Men jag hade hoppats på något mer. Ska man gå så långt att man river ett äpple och blandar med kött som steks så vill man ju känna av det också, eller hur? Jag valde Granny Smith - det kanske var fel sorts äpple, vad vet jag.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 13 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter ingredienser/instruktioner

Äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter: 800 g potatis, 250 g morot, 1 st salt & peppar, 10 g rapsolja, 1 st äpple, 500 g skinkfärs, 1 st ägg, 1 tsk torkad timjan, 1 tsk salt, 2 krm vitpeppar, 15 g flytande margarin, 2 dl minifraiche (5%), 10 g dijonsenap

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och dela potatis och morötter i mindre bitar/klyftor (ju tunnare desto snabbar tillagningstid). Lägg dem i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Ringla över olja och rör om. Tillaga i ugn ca 25 minuter.
  3. Riv äpplet grovt och blanda samman med färs, ägg och timjan. Krydda med salt och peppar. Forma till biffar och stek dem i margarin ca 7-8 minuter.
  4. Blanda samman fraiche med dijonsenap.
  5. Servera biffarna med ugnsrostade rotfrukter och sås.

Tips. Börja försiktigt med kryddning av såsen, dijon har en distinkt smak. Detsamma gäller mängden timjan i smeten, vill du ha en doft av timjan, ta lite mindre, vill du ha en tydligare timjansmak, dra på med lite mer.

Näringsvärden per portion äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter

Energi 2218.7 kJ / 530.3 kcal
Fett
varav mättat fett
24.2
8.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
41.5
9.3
6.1
Protein 33

Vad tycker du om äppelbiffar med ugnsrostade rotfrukter?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.