Färs- och kantarellpaj
2020-05-12 08:42:45

Färs- och kantarellpaj vvdb.se
Färs- och kantarellpaj

Färs- och kantarellpaj var, som pajer alltid är, lite mer krävande, eftersom man skall göra deg som skall förgräddas och så vidare. Det är alltså ingen rätt för den som har bråttom. Men har man lite tid och inte behöver stressa, så är det en utmärkt paj att njuta av.

Kycklingfärs är inte min favorit (att handskas med) för det är så förbaskat kladdigt. Hälften av färsen följer med på fingrarna och slösas bort ner i vasken när man sköljer av sig. Men smaken är det inget fel på, så det är värt att pröva ändå. Och vill du absolut inte slabba runt med kycklingfärs så lovar jag att det går utmärkt att använda vanlig nöt-/blandfärs om man så önskar.

Ärligt talat så kände vi inte mycket av själva kantarellsmaken, varken frugan eller jag, men det kanske berodde på att svampen fördelades ojämnt i fyllningen. Sen är väl konserverade burkkantareller inte det roligaste som finns här i världen. Men en god smak av tomat-lök-vitlök kunde man inte undgå att känna och den gjorde pajen väl värd att tillaga och äta!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 6
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Färs- och kantarellpaj ingredienser/instruktioner

Pajdeg: 180 g vetemjöl, 100 g flytande margarin, 2.5 msk vatten

Fyllning: 150 g gul lök, 5 g vitlök, 10 g rapsolja, 36 g tomatpuré, 1 burk kantareller, 500 g kycklingfärs, 1 tsk salt, 2 krm peppar, 2 dl minifraiche (5%), 40 g chilisås, 0.5 st romansallad

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ihop mjöl, margarin och vatten. Tryck ut i en pajform, ca 28 cm i diameter, nagga den och grädda i ugn ca 10-12 minuter.
  3. Skala och hacka lök och vitlök och stek i olja tillsammans med tomatpuré. Slå av spadet från kantarellerna och dela dem i mindre bitar, låt fräsa med en stund. Tillsätt färs och stek tills den är genomstekt. Smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg över färsblandningen i pajskalet.
  5. Blanda ihop fraiche och chilisås och bred ut det över köttfärsblandningen.
  6. Baka pajen i ugn ca 15-20 minuter eller tills den fått fin färg. Servera med sallad.

Tips. Lägg till 0,5 grönsaksbuljongtärning för lite extra smak när färsen steks. Poängen för detta recept avser 6 portioner. Delas pajen istället i fyra portioner blir poängen istället 16.

Näringsvärden per portion färs- och kantarellpaj

Energi 1691.5 kJ / 404.3 kcal
Fett
varav mättat fett
21.5
3.8
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
28.4
4
2.6
Protein 22.1

Vad tycker du om färs- och kantarellpaj?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.