Fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng av potatis, morot och palsternacka
2020-12-29 08:54:14

Fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng vvdb.se
Fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng av potatis, morot och palsternacka

Fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng är egentligen inget speciellt. Det är fläskytterfilé (dvs benfri fläskkotlett i bit) och en enkel potatisgratäng med lite morot och palsternacka i.

Men så lite kan bli så gott. Kryddor och krämighet är hemligheten, och rejält med sälta på köttet förstås. Tiden för detta recept är satt till 40+ minuter, men den största delen av den tiden går åt att köra gratängen i ugnen. Så den aktiva delen av tillagningen är ganska begränsad.

Mitt tips är dessutom att köra köttet i ugnen och med hjälp av termometer avgöra när det är klart. Fast först ska du förstås bryna köttet, men det tar ju ingen tid att tala om.

Gratägen är enkel - bara potatis, morot och palsternacka (som säkerligen kan bytas ut mot persiljerot om palsternacka skulle lysa med sin frånvaro i butiken). Gräddmjölk och ost gör gratängen krämig och god.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng ingredienser/instruktioner

Filén: 600 g fläskytterfilé, 10 g flytande margarin, 1 påse sallad

Rotfruktsgratäng: 700 g potatis, 250 g morot, 2 st palsternackor, 1 tsk torkad oregano, 10 g vitlök, 50 g riven ost (24%), 1 st salt & peppar, 3 dl gräddmjölk (6%)

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala och skiva potatis, morot och palsternacka tunt. Koka i vatten ca 5 minuter. Häll av vattnet.
  3. Blanda rotfrukterna med oregano, pressad vitlök, halva mängden ost, salt och peppar. Lägg alltihop i en ugnssäker form och häll över gräddmjölken. Strö över resten av osten och ställ in i nedre delen av ugnen 25-30 minuter.
  4. Stek skivor av fläskytterfilén i margarin, salta och peppra. Servera med gratäng och sallad.

Tips. Det är också gott att bryna fläskytterfilén runt om och därefter låta den lagas i ugn, den är klar vid ca 68-70°. Sätt in den i ugnen under tiden rotfrukterna kokar.

Näringsvärden per portion fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng

Energi 2068.2 kJ / 494.3 kcal
Fett
varav mättat fett
17.8
8.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.2
11.7
6.4
Protein 35.5

Vad tycker du om fläskytterfilé med örtdoftande rotfruktsgratäng?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.