Grönpepparkyckling med potatisgratäng
2021-01-07 13:15:52

Grönpepparkyckling med potatisgratäng vvdb.se
Grönpepparkyckling med potatisgratäng

Grönpepparkyckling med potatisgratäng, ja vad ska man säga. Jag avslutade 2020 med en gratäng och jag påbörjar 2021 med en till. Vad ska man säga, 2020 var ett konstigt år...

... så vad gör det om jag bloggar om gratäng två gånger i följd? Jag har nu arbetat med mitt bloggprojekt i snart fyra år. Det hade jag faktiskt inte trott när jag skrev de första kodraderna till sajten/bloggen. Som ni märkt är antalet inlägg och recenserade recept betydligt lägre nu. Jag kan helt enkelt inte äta ny mat varje dag längre, för det finns inte så många recept att skriva om. Eller, jo det gör det, men jag ska ju vilja äta dem också. Allt lockar helt enkelt inte, och jag lagar inte en maträtt som jag vet att jag eller min familj inte kommer gilla, bara för att skriva om den.

Men men, det händer att vi hittar på något nytt, som till exempel den här rätten: Grönpepparkyckling med potatisgratäng. Precis som det receptet är det här receptet inget speciellt i sig. Det är stekt kycklingfilé med en enkel gratäng - potatis, lök, ost och mjölk.

Men det är ändå så gott. Det mest komplicerade momentet med denna mat är att man ska mortla grönpepparkornen, vilket förutsätter att man har en mortel (vilket jag inte har). Men det går bra att krossa dem mellan två matskedar (som "skedar" varandra - if you know what I mean.)

Jag har inte mer att säga om det och jag låter detta bli inledningen på det nya året. Jag hoppas 2021 kommer att behandla er väl och att ni kommer behandla er omgivning lika väl. Låt mig för ovanlighetens skull bli lite politisk och avsluta med: Glöm inte att vaccinera er. 2020 var ett hemskt år med sjukdom och smitta. Men nu finns en bot - avstå den inte. Var inte en idiot.

Förberedelsetid: 45+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Grönpepparkyckling med potatisgratäng ingredienser/instruktioner

Kycklingen: 600 g kycklingfilé, 1 msk hela grönpepparkorn, 1 nypa salt, 5 g flytande margarin, 0.5 förp sockerärter, 125 g cocktailtomater, 0.5 påse sallad

Gratängen: 1000 g potatis, 125 g purjolök, 10 g vitlök, 5 g flytande margarin, 6 dl lättmjölk, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 75 g riven ost (24%)

  1. Skala potatis och skiva tunt, gärna med mandolin eller matberedare.
  2. Skala och hacka purjolök. Pressa vitlök. Låt purjolök och vitlök fräsa lätt i en kastrull med lite margarin utan att få färg. Häll ned mjölk och låt bli varmt, lägg därefter i salt, peppar och potatis. Låt sjuda i ca 25-30 minuter. Rör om hela tiden så att det inte bränns vid.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Smörj en ugnssäker form med margarin och häll ned hälften av potatisen, strö över 1/3 av osten och lägg därefter på resterande potatis. Toppa med resten av osten. Grädda i ugnen i ca 30 minuter tills gratängen fått färg och potatisen känns färdig om du känner med en provsticka.
  5. Mortla grönpepparkornen och blanda därefter med salt. Krydda kycklingen. Genomstek i margarin i stekpanna.
  6. Skiva sockerärter tunt på längden. Skär tomater i kvartar. Blanda med sallad.

Tips! Förbered gratängen dagen innan för att spara tid genom att göra alla steg fram tills att formen ska in i ugnen. Ställ då istället in formen med plast över i kylen tills dagen efter. Blanda ner färsk basilika bland potatisen innan du häller ner dem i gratängformen. Det funkar även fint att bryna kycklingen runt om och steka den klart i ugnen.

Näringsvärden per portion grönpepparkyckling med potatisgratäng

Energi 1973 kJ / 471.6 kcal
Fett
varav mättat fett
9.8
4.4
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
47.4
7.4
6.1
Protein 44

Vad tycker du om grönpepparkyckling med potatisgratäng?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.