Fransk köttfärsgratäng med kryddig tomtatsås
2021-11-30 13:14:28
Fransk köttfärsgratäng känns egentligen mer som kålpudding med potatismos och tomatsås. En något udda kombination kanske man kan tycka, men det funkar och smakar riktigt bra.
Men jag kan inte ärligt säga att jag längtar efter nästa gång jag får äta den. Den var god men inte fantastisk. (Visst är den söt, men inte ny!) Ett plus i kanten är att den är enkel att tillreda. Ett minus att den tar lite tid - strimla vitkål är inte svårt, men det skvätter ju små vitkålsbitar i hela köket.
Potatismoset är bara en blandning av potatis, lättmjölk och äggula, och ska som det står i receptet, vara lite stabbigare än vanligt mos. Man lägger ut kålpuddingsfärsen i botten av en ugnsfast form, breder ut moset ovanpå och kör in i ugnen tills moset fått en fin gratinerad färg.
Till detta serveras en kryddig tomatsås som egentligen bara är krossade tomater med salt, socker, peppar och oregano. Den kan med fördel vara ganska het, så snåla inte med pepparn.
Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.
Betyg:
Fransk köttfärsgratäng ingredienser/instruktioner
Gratäng: 400 g vitkål, 5 g flytande margarin, 3-4 dl vatten, 400 g nötfärs (10%), 5 g flytande margarin, 1 tsk kalvfond, 3 tsk japansk soja, 1 dl vatten, 0.5 påse sallad
Potatismos: 800 g potatis, 18 g äggula, 1 dl lättmjölk
Tomatsås: 400 g krossade tomater, 1 tsk salt, 1 krm vitpeppar, 1 tsk socker, 1 msk torkad oregano
- Sätt ugnen på 200°.
- Koka potatisen i saltat vatten. Mosa den kokta potatisen och vispa i äggula och mjölk. Moset ska bli fastare än normalt. Smaka av med salt och peppar.
- Finstrimla vitkålen och fräs den i margarinet, slå på vatten och låt koka tills den är mjuk.
- Fräs köttfärsen i margarin, krydda med salt och peppar. Tillsätt kål, fond, soja och vatten. Låt det koka sakta några minuter.
- Tryck ut köttfärsen i en ugnsfast form, bred potatismoset ovanpå. Sätt in i ugn och gratinera ca 10-15 minuter tills gratängen fått fin färg.
- Koka upp krossade tomater och kryddor. Låt koka 10 minuter för att reduceras ner. Servera köttfärsgratängen med tomatsås och sallad.
Tips! Vill du spetsa till moset med någon krydda passar vitlök bra. Strö riven ost över moset innan du gratinerar.
Näringsvärden per portion fransk köttfärsgratäng |
|
---|---|
Energi | 1848.4 kJ / 441.8 kcal |
Fett varav mättat fett |
15.3 5.7 |
Kolhydrat varav sockerarter varav fibrer |
43.8 13.5 8 |
Protein | 27.6 |