Festmat: kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås
2022-01-24 10:42:10

Kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås vvdb.se
Festmat: kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås

Kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås är både superfestlig och lättlagad mat, tro't eller ej.

Jag har upptäckt att perfekt hasselbackspotatis får man av en fast potatissort som blivit så gammal att den börjar bli lite svampig men fortfarande inte är dålig. Med rätt temperatur i ugnen, och rätt mängd smör, salt samt ströbröd, blir potatisen knaprig på den gyllene ytan, men mjuk och len på insidan, utan att på något sätt bli torr eller träig.

Hej förresten! Det var länge sedan sist. Det blir ju så när man har en liten tvååring som ränner runt fötterna och mat som måste bli klar snabbt, så han inte blir grinig. Det blir lätt att man fastnar i samma spår. "Köttfärssås idag igen, ok? Pannkakor i morgon?". Dessutom har jag faktiskt gjort några rätter som jag helt glömt bort att fotografera och skriva om.

Men då känns det ju bra att kliva in och starta året med en fempoängare. Såna är det ju inte så värst gott om, så det blir fint att kunna lägga till en till listan över festmat, speciellt när den är så lättlagad.

Jag gjorde såsen i förväg och förvarade den i kylen tills det var dags att äta. Kycklingen bryntes i lite smör och fick sedan steka klart i ugnen bredvid hasselbackspotatisen. Tyvärr glömde jag bort salladen så bilden på maten ser lite tråk-brun-beige ut. Men det var riktigt supergott ska ni veta!

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 4
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås ingredienser/instruktioner

Kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås: 800 g potatis, 15 g flytande margarin, 0.5 tsk salt, 16 g ströbröd, 600 g kycklingfilé, 10 g flytande margarin, 1 st schalottenlök, 5 g flytande margarin, 1 dl vitt matlagningsvin, 2 dl minifraiche (5%), 0.75 tärning hönsbuljong, 1 påse sallad

  1. Sätt ugnen på 225°.
  2. Skala potatisen och skär tunna skivor i potatisen, men inte helt igenom. Lägg dem i en ugnsform med den skårade sidan upp. Pensla dem med hälften av margarinet, sätt in i ugn ca 20 minuter.
  3. Ta ut dem och pensla med resterande margarin, strö över salt och ströbröd. Sätt in i ugn ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  4. Stek kycklingen i margarin, krydda med salt och peppar.
  5. Hacka schalottenlök och bryn i margarin, tillsätt matlagningsvin, fraiche och smula ner buljongtärningen. Koka upp och smaka av såsen. Tillsätt ev mer matlagningsvin och buljongtärning.
  6. Servera kycklingen med hasselbackspotatis, vinsås och sallad.

Tips. Lägg potatis i en träslev så ligger den stadigt och du skär inte igenom potatisen av misstag.

Näringsvärden per portion kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås

Energi 1778.9 kJ / 425.2 kcal
Fett
varav mättat fett
11.4
3.2
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
42.2
6.4
4.8
Protein 36.7

Vad tycker du om kyckling med hasselbackspotatis och vitvinssås?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.