Broccoli- och skinkpaj tidskrävande men riktigt gott
2018-07-29 10:25:46

Broccoli- och skinkpaj vvdb.se
Broccoli- och skinkpaj tidskrävande men riktigt gott

Denna broccoli- och skinkpaj är väldigt god och enkel att göra. Den tar lite tid, så den lämpar sig för dagar då man inte har så bråttom och mycket annat att stå i.

Detta recept är till för sex personer. Varje pajbit blir då 11 points. Delar man istället pajen i fyrabitar blir varje bit 16 points och det låter ju förskräckligt, eller hur? Men även om det är hela 16 points i en fjärdedel, så är det ändå inte mycket mer än 500 kcal i en kvarts paj. Det finns åtskilliga recept hos Viktväktarna som är på 500 kcal eller mer, men som ändå bara ligger på 11-12 points. Det är för att ViktVäktarna tycker att mängden energi i maten inte är det viktigaste, utan varifrån energin kommer. Kommer den ifrån frukt och grönt är det inte så farligt. Kommer den ifrån fett och mjöl är det mindre bra. Det är klart att det inte är toppenbra att få i sig för mycket fett, mest med tanke på hjärt- och kärlsjukdomar, men jag tror ändå att kalorier är kalorier, varifrån de än må komma.

Pajskalet är görs på samma sätt som skalet till den grönkålspaj jag skrev om 24:e april: bara mjöl, flytande margarin och en skvätt vatten. Hur enkelt som helst, om än lite flottigt. Nästan så man skulle vilja ha kirurghandskar på sig för att slippa gno in händerna med tvål så förbaskat när man är klar.

Det är en väldigt typisk paj på alla sätt och vis. Ett skal, en äggstanning och en fyllning. Man kan naturligtvis byta ut broccoli- och skinkfyllningen mot i princip vad som helst. Bacon och svamp, kassler och gul lök, köttfärs och tomat - ja, vad än du kan tänka dig, så passar det säkert jättebra. Jag körde pajen i en kakform med löstagbara kanter. Diametern är cirka 25 cm, så jag fick en riktigt hög och fin paj som ni ser.

Broccoli- och skinkpaj är gott och väl värt att prova.

Förberedelsetid: 40+ min
Portioner: 6
Points: 11 per portion
- för det mesta vet jag tyvärr inte vilken typ av poäng det handlar om.

Betyg:

Broccoli- och skinkpaj ingredienser/instruktioner

Pajdeg: 180 g vetemjöl, 100 g flytande margarin, 2-3 msk vatten

Fyllning: 250 g purjolök, 250 g broccoli, 5 g vitlök, 10 g olivolja, 3 dl lättmjölk, 3 st ägg, 30 g riven lagrad hårdost, 1 st salt & svartpeppar, 180 g strimlad skinka, 0.5 st romansallad, 125 g cocktailtomater

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Blanda ihop mjöl, margarin och vatten. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter, nagga den och grädda i ugn ca 10-12 minuter.
  3. Strimla purjolöken, dela broccolin i mindre buketter och skala och hacka vitlöken.
  4. Hetta upp olivoljan i en teflonpanna och fräs purjolök, broccoli och vitlök, låt det svalna.
  5. Vispa samman mjölk, ägg och riven ost. Smaka av med salt och peppar, snåla inte med svartpepparn.
  6. Lägg grönsaker och skinka i pajskalet. Häll över äggstanningen och grädda i ca 30-40 minuter. Servera med sallad och tomater.

Tips! Det funkar fint att frysa in pajen, passar ju bra som lunchlåda vid senare tillfälle. Poängen för detta recept avser 6 portioner. Delas pajen istället i fyra portioner blir poängen istället 16.

Näringsvärden per portion broccoli- och skinkpaj

Energi 1455.4 kJ / 347.9 kcal
Fett
varav mättat fett
20.4
3.6
Kolhydrat
varav sockerarter
varav fibrer
24.2
2.4
2.8
Protein 15.2

Vad tycker du om broccoli- och skinkpaj?

HTML, JavaScript och spam i största allmänhet rensas automatiskt bort. Alla kommentarer godkänns manuellt. Kommentera om du vill, men spamma inte är du snäll. Det lönar sig inte.